Путін приїхав у Київ з передвибочою фішкою “собіратєля зємель”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.04.2011 20:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13709

Глава уряду РФ Володимир Путін вважає, що Україні не варто боятися проблем з Європейським Союзом у разі приєднання до Митного союзу.

Про це він заявив сьогодні під час зустрічі з прем`єр-міністром України Миколою Азаровим.

«Що стосується побоювань, про які ви говорили, пов`язаних з Митним союзом, то відносно самого Митного союзу і політики Митного союзу стосовно третіх країн я великих проблем не бачу, вони не повинні виникнути і не виникатимуть. Питання звичайно в тому, про що може домовитися Україна зі своїми партнерами в рамках створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом», - сказав Путін.

При цьому він зазначив, що рівень митного захисту країн Митного союзу близько 10,5%, а рівень митного захисту України як члена СОТ – 4,5%.

«У нас виникає побоювання, що якщо на таких же умовах буде створена і зона вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, то значна частина товарів не буде запитана на зовнішніх ринках, а ці товари можуть почати надходити з України на нашу митну територію. І в цьому разі нам доведеться запроваджувати захисні заходи», - сказав Путін.

При цьому він підкреслив, що пі час переговорів про створення зони вільної торгівлі треба вести відкриту дискусію з усіх економічних питань. «Ми повинні про це говорити прямо і своєчасно, і з відкритими картами працювати і з Україною, і з Росією, і з Казахстаном, і з Білоруссю, і з Європейським Союзом. Ми всі повинні карти відкрити і чесно подивитися, що у нас на столі. І лише таким чином можна знайти рішення, які будуть прийнятні для всіх», - сказав російський прем`єр.

Путін також додав, що Росія теж веде переговори про ЗВТ з Євросоюзом.

Як повідомлялося раніше, Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом після приєднання до Митного союзу і встановлення єдиного економічного простору в рамках Росії, Білорусі, Казахстану і України.

15 березня на прес-конференції в Мінську прем`єр-міністр Росії Володимир Путін сказав, що створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом може негативно позначитися на економічних відносинах України з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

Путін зазначив, що виграш України від вступу до Митного союзу складе 6,5-9 млрд. дол. на рік.

«Якщо подивитися на розрахунки експертів, то при просуванні цим шляхом прямий виграш України становитиме десь, за нашими даними, від 6,5 до 9 млрд. дол. на рік, маю на увазі зростаючі в цьому разі можливості для цілих галузей України», - сказав Путін.

При цьому він підкреслив, що у виграші можуть бути: важке машинобудування, сільське господарство, металургійна, хімічна промисловість. «Річне зростання ВВП України складе 1,5-2% тільки від ухвалених адміністративних рішень у сфері інтеграції у зв`язку з відкриттям ринків і зняттям обмежень», - сказав російський прем`єр.

При цьому він підкреслив, що рішення про інтеграцію в Митний союз має прийматиметься з урахуванням оцінок різних експертів. «Усе має проходити в рамках переговорного процесу з експертними оцінками. Причому із залученням експертів різних шкіл, напрямків, поглядів», - сказав Путін.

Як відомо 7 квітня Президент України Віктор Янукович, виступаючи у Верховній Раді з щорічним посланням «Про внутрішнє і зовнішнє положення України в 2011 році», сказав, що Україна хоче співробітничати з Митним союзом за схемою “три плюс один”.

На переконання Президента, це дасть змогу забезпечити реальний курс на зближення європейського і євразійського економічних просторів.

Він зазначив, що євроінтеграційний курс не був і не перешкоджатиме розвитку стратегічного партнерства України з РФ.

Україна і ЄС почали переговори про угоду про асоціацію в 2007 році. На початку 2008 року, після вступу України до Світової організації торгівлі, сторони почали переговори про угоду про зону вільній торгівлі, котра має стати складовою частиною угоди про асоціацію.

22 березня перший віце-прем`єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявив, що в першому півріччі 2011 року Україна закінчить переговори з Європейським Союзом про угоди щодо зону вільної торгівлі і безвізовий режим.

Між тим, низка провідних політиків ЄС вважає, що у разі вступу України у Митний союз про ЗВТ не може йтися.

За матеріалами УНІАН


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.