Слідом за гречкою та вівсянкою в Україні зникає пшоно

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 13.04.2011 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13715

В Україні, де щойно пройшов ажіотаж навколо гречки, зникає пшоно. На сході країни його майже немає, а в решті регіонів ціна виросла на 80-90 копійок, досягши 10-12 грн. за кіло (минулому восени було 7-8), причому товару на полицях стало менше, ніж раніше.

На думку експерта консалтингової компанії "ААА" Марії Колесник, попит на крупи - замінники гречки (овес, пшоно, горох, рис) за 3-4 місяці поступово виріс у зв'язку з тим, що сама гречка подорожчала, і цим скористалися торговці, пише "Сєгодня".

"Простий спосіб підняти продажі і одночасно ціни - організувати невеликий дефіцит, а потім викинути товар на прилавок, - говорить Колесник. - Продавці це засвоїли на прикладі з гречкою і цукром. При цьому покупці вже не дивляться на те, що кіло продукту вартує на 30-50 коп. більше, ніж раніше, головне, що він є. Хоча набирати про запас ні пшоно, ні, наприклад, вівсянку не раджу - зіпсується".

Директор інформаційної компанії "ПроАгро" Микола Верницький стверджує, що попит на пшоно виріс через дефіцит його в Росії - там його продають (в перерахунку на гривні) по 18-20 гр. за кіло, тому його почали вивозити в РФ.

У той же час ажіотаж навколо гречаної крупи спав. Як показав моніторинг крупу можна купити не скрізь, але вона є вже у багатьох магазинах. Ціна - від 18 до 22 грн за кіло, але найчастіше - близько 19 грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.