Стане поперек горла. Росія не має можливостей розробляти Чорноморський шельф

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.04.2011 14:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13732

Російські компанії не мають великих успіхів або певних переваг у розробці родовищ на Чорноморському шельфі.

Таку думку у відеоблозі на сайті Главком висловив директор енергетичних програм центру Номос Михайло Гончар.

"Швидше за все це рішення (уряду щодо Чорноморського шельфу, - ред.) ще не прийнято, це більше обіцянка з української сторони, але цей напрямок руху абсолютно брехливий, оскільки російська сторона не має переваг навіть перед українськими компаніями з роботи на шельфі", - упевнений експерт.

При цьому він навів приклад українського Чорноморнафтогазу, що працює на шельфі з кінця 70-х років, тоді як спецкомпанія щодо роботи на шельфі в Газпромі створена лише кілька років тому.

"Немає серйозних успіхів у шельфових проектах і в інших російських компаній, це досить скромні проекти ...", - додав він.

Водночас, на думку Гончара, основна ж перспектива, пов'язана з розробкою Чорноморського шельфу, повинна бути з'єднана партнерством із західними, європейськими компаніями.

"Так, до речі, роблять і наші сусідні країни щодо Чорноморського регіону - Туреччина, Румунія, Болгарія, які запрошують британські, американські, європейські компанії для того, щоб спільно розвідувати і розробляти Чорноморський шельф", - додав він.

Тому в даному випадку Україна робить абсолютно алогічні кроки, або, принаймні, має намір їх зробити, констатував експерт.

"Ті родовища, які сьогодні вже розвідані на Чорноморському шельфі, розвідані зусиллями українських геологів, українськими компаніями, тобто, уряд України має намір запустити російські компанії майже на готове, це практично означає поділитися власним бутербродом з маслом", - підсумував Гончар.

Як повідомлялося раніше, вчора, 12 квітня, під час візиту прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна до України глава українського уряду Микола Азаров заявив, що Україна готова запропонувати російським компаніям свій морський шельф для видобутку корисних копалин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.