Нашестя номенклатурної сарани знищує “легені” столиці

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 14.04.2011 14:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13734

У незайманому лісі Конча-Заспи просто навпроти державних дач чиновників гектарами знищують дерева - поруч зі Столичним шосе три величезних ділянки випаленого і вирізаного лісу.

Про це пише "Сєгодня".

Місцеві мешканці переконані, що ліс спеціально палять, щоб зводити особняки, у лісництві ж кажуть, що дерева довелося спиляти через пожежу.

Неподалік від повороту в Козин, де знаходяться дачі Леоніда Черновецького, Олеся Довгого, Юлії Тимошенко, Євгена Червоненка, Володимира Литвина, дерева спиляні рівними прямокутниками й розділені невеликою 30-метровою лісосмугою.

За словами місцевих мешканців, сюди приїжджало багато дорогих машин і добре одягнені чоловіки оглядали ділянки.

Однак у лісництві вирубку гектарів лісу пояснюють тим, що нібито згоріла трава.

"Отут були пожежі, після чого не можливий ріст кореневої системи, тому їх за рішенням комісії вирубали. Але дві ділянки засадили міні-сосонками. Таких ділянок у нашому господарстві багато", - сказав майстер ділянки Іван Михайлович, однак пояснити, чого 60-літні сосни рубати гектарами, а не спилювали лише обгорілі дерева, він не зміг.

Крім того, як відзначає видання, слідів вогню поміж рівно складених сосон не видно.

"Я не виключаю, що ліс вирубують не тільки під будівництво, але й для продажу підприємствам, які роблять меблі. Дивиться, товсті сосни згоріли, а тоненькі дубки залишилися. Такого не може бути. Після пожежі вони повинні рубати тільки хворі дерева, а не гектарами", - сказав член екологічної комісії Київради Борис Дробот.

У Київраді кажуть, що нова влада розробила нові схеми дерибану землі.

"Раніше її одержували на підставних осіб або кооперативи. Але після численних кримінальних справ бояться, тому з'явилися нові схеми відчуження ділянок з лісу. Наприклад, ліс підпалюється або розливається хімія на коріння дерев. Комісія складає акт, що все згоріло, а ділянка, не покритий деревами, лісом більше не є", - сказав співрозмовник видання.

"Київзеленбуд" пообіцяв розібратися з винищенням дерев під Козином, однак керівник Держагенства лісових ресурсів Віктор Сівець каже, що необґрунтована вирубка відбувається у всіх лісах під Києвом.

"Я до цього ставлюся вкрай негативно. Знаю, що така схема: підпал, вирубка, передача під будівництво існує в комунальних лісах, тому в найближчому майбутньому ми хочемо об'єднати всі ліси й зробити їх підконтрольними нашому відомству. Це підсилить контроль", - переконаний Сівець.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.