Жодних див: відповідальність за теракт у Мінську влада перекладає на опозицію

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 14.04.2011 16:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13735

Тринадцятого квітня в столиці Білорусі був день жалоби за жертвами теракту у метрополітені. Всього від вибуху в метро у Мінську 11 квітня загинуло 12 осіб, 193 – звернулися за медичною допомогою, серед яких одна громадянка України.

Вже на другий день після вибуху прокуратура заявила, що знайшла двох виконавців вибуху, а президент Олександр Лукашенко сказав, що справа вже розкрита.

Голова слідчої групи з розслідування теракту у мінському метро Андрій Швед прозвітував перед Президентом та народом Білорусі: о п’ятій ранку 13 квітня злочин був розкритий. Це вдалося завдяки зйомкам камер відеоспостереження у метро.

Затримано виконавців – це два молоді чоловіки віком 25–27 років, походженням із Вітебська, один працює слюсарем, інший – електриком. Чи належать вони якоїсь організації, не відомо, однак повідомляють, що вони були причетними до менш кривавих терактів у Вітебську в 2005 році та Мінську в 2008-му.

У прямому ефірі телебачення Президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив: «Сьогодні (13 квітня – ред.) о п’ятій ранку вони дали свідчення. Головне ми вже знаємо, хто і як здійснив цей терористичний акт. Поки що тільки не відомо, навіщо. Але і це скоро стане відомо, і це наше на сьогодні головне завдання».

При цьому Лукашенко наказав допитати окремих опозиційних політиків у зв’язку з їхніми заявами, що стосуються здійснення теракту в мінському метро. «Сьогодні ми шукаємо співучасників і замовників. Може, ці діячі від «п’ятої колони» розкриють карти і покажуть, хто замовив», – сказав президент Білорусі.

Щоправда, ще 2005 року Лукашенко вже заявляв, що винні в тогорічних вибухах у Вітебську знайдені і теж у всьому призналися.

КДБ займається не тим, чим мало б – опозиціонер

Лідер партії «Білоруський народний фронт» Олексій Янукевич ці заяви Лукашенка назвав прямою загрозою для опозиції.

«На мою думку, основна мета тут – пов’язати цей вибух із діяльністю опозиції, – каже він. – Цю лінію вже почали офіційні пропагандисти, не називаючи нікого конкретно. І зараз роблять натяки, щоб цю страшну трагедію якось прив’язати до образу білоруської опозиції».

Тим часом Білоруський Гельсінський комітет (БГК) виступив із заявою у зв’язку з терактом у Мінську, в якому назвав його вироком для КДБ та інших силових структур, які замість своєї професійної діяльності ведуть «політичний розшук», переслідують опозицію.

Юрист БГК Гаррі Погоняйло дуже критично ставиться до заяв про те, що КДБ та прокуратура за добу-дві знайшли і затримали підозрюваних у справі про теракт. Після вибуху 2008 року в Мінську затримували десятки людей, провели поголовну дактилоскопію чоловічої половини населення, але винних не знайшли, зауважує він.

«На жаль, оптимізму особисто у мене, юриста з великим досвідом, немає. Тому що наші слідчі не навчилися розкривати подібні злочини. Вони спрямовують сили і засоби на політичний розшук, а на розкриття таких складних злочинів – ні», – заявив Гаррі Погоняйло.

До таких нерозкритих досі тяжких злочинів він, серед іншого, відніс справи зниклих у 1999 році опозиційних політиків.

Тим часом опозиційні білоруські політики серйозно розмірковують, чи варто їм далі висловлюватися стосовно справи мінського теракту.

У Мінську затримано вже п'ятьох “терористів”

У справі про вибух у мінському метро всього затримали п’ятьох осіб. Двоє – ймовірний виконавець і його спільник – взяті під варту, повідомив заступник Генерального прокурора Білорусі Андрій Швед.

Про затриманих він повідомив лише, що це громадяни Білорусі, до 30 років, раніше не судимі. Їхні імена слідство на даному етапі не оприлюднює.

За словами Шведа, вибухівка була завезена до Мінська. Місце, де її виготовили, вже встановили, наголосив представник прокуратури.

Сьогодні ж журналістам продемонстрували відеозапис із камер спостереження в метро, на якому видно, як чоловік поклав під лавку на платформі сумку та відійшов на безпечну відстань.

Внаслідок вибуху в мінському метро 11 квітня загинули 12 людей, понад півтори сотні постраждали. Правоохоронці порушили справу за статтею «теракт».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.