Навіть ЄЦ обурило нахабство московських попів

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 14.04.2011 16:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13737

Будь-яке втручання у здійснення функцій держави з боку будь-яких церковних організацій і релігійних громад суперечить Конституції і може розглядатися як тиск на органи влади при виконання ними їх повноважень.

Як повідомила прес-служба «Єдиного центру», про це сьогодні у Києві заявив лідер партії Віктор Балога, коментуючи повідомлення ЗМІ про заклик діячів православної церкви Московського патріархату до вищого керівництва України припинити інтеграцію в Євросоюз.

Політик відзначив, що Основний Закон України чітко відокремлює Церкву і державу. Відповідно, розмежовуються і прерогативи цих інституцій. «Це звернення явно виходить за межі відносин між Церквою та державою. Судячи з оприлюднених закликів, окремі православні діячі значно переоцінили своє значення в суспільному і релігійному житті. Така поведінка несумісна із правилами світської держави. Звісно, у демократичній країні кожен може вільно висловлювати свої думки і побажання. Однак тональність послання та категоричність оцінок не залишає сумніву, що мета авторів – натиснути на Президента і уряд із метою прийняття вигідних рішень. Згадка про те, що Російська православна церква благословила нинішнього Главу держави на президентську діяльність, нагадує вимагання поступок».

Балога звернув увагу, що церковні діячі виступають проти Європейського союзу – потужної міжнародної організації з високими стандартами суспільного і економічного життя. Натомість вони просувають ідею неіснуючого і аморфного утворення. «Це очевидно неспівставні поняття. Не треба домішувати ідеологію вчорашнього дня, привнесену ззовні, до національних інтересів України, зорієнтованої в майбутнє».

Лідер Єдиного Центру також вказав на неприпустимість вимог про надання православній церкві домінуючого статусу. У цьому зв’язку політик звернув увагу на норму Конституції, яка виключає надання будь-яких привілеїв за релігійною ознакою. «Нам усім, незалежно від віри, треба жити у гармонії, а не змагатися за якісь особливі права. Це змагання не принесе спокою в суспільне життя. Більш природними для релігійних діячів були б заклики не до виокремлення якоїсь церкви, а до миру, злагоди і єднання усіх українців», - вважає Балога.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.