Вчені виявили, що Африка наповзає на Європу

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 14.04.2011 18:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13740

Європейські геофізики вважають, що Африка починає повільно наповзати на Європу.

Ці два континенти зближуються, і протягом багатьох мільйонів років північний край африканської тектонічної плити заходив під європейську. Проте цей процес зрештою припинився, і зараз спостерігається початок зворотного процесу.

Як було оголошено на конференції Європейського союзу геологічних наук. Це може призвести до виникнення нової зони сабдукціі або руху по розлому, що є надзвичайно рідкісним і дуже цікавим явищем.

Під поверхнею Середземного моря холодні щільні породи північного краю Африки практично повністю занурилися під край Євразійської плити, на якій лежить Європа.

Геологічна структура та історія Середземноморського басейну дуже складні. Вчені з Утрехтського університету вважають, що ті частини африканської плити, які занурилися під євразійську плиту, відломилися і занурюються зараз в мантію Землі.

Фрагменти євразійської плити, заповнюючи розрив, рухаються на південь через Середземне море. Комп'ютерні моделі підказують, що кінцевим результатом цього процесу може стати нова сабдукція чи рух по лінії розлому в протилежному, ніж раніше, напрямку.

Це, зокрема, підтверджується сейсмологічними спостереженнями недавніх землетрусів.

Як говорить професор Рінус Вортел з Утрехтського університету, "ми дивимося на те, як рухаються гірські породи під час землетрусів, і бачимо, що площини розломів йдуть у південному напрямку".

Приклад могутньої сили такого тектонічного процесу дав катастрофічний землетрус у Японії і породжене ним цунамі. Проте геологія Середземноморського басейну абсолютно інша.

Тим не менше, серед європейських геофізиків висловлюються побоювання, що європейські країни не приділяють належної уваги створенню континентальної системи попередження про цунамі.

На конференції професор Стефано Тінто з Університету Болоньї заявив, що країни ЄС вклали в дослідження цунамі всього 8 мільйонів євро за останні п'ять років.

За той же період тільки Німеччина витратила 55 мільйонів євро на створення такої системи раннього попередження для Індонезії.

Хоча в цілому в Середземноморському басейні не трапляється настільки катастрофічних тектонічних подій, як в Тихоокеанському районі, тим не менш, тут відбувалися землетруси силою понад 8 балів, як наприклад, на Криті в 1303 році, коли цунамі зруйнували міста Олександрію та Геракліон.

Підтвердження того, що європейська тектонічна плита занурюється під африканську, допоможе вченим краще моделювати тектонічні процеси в регіоні і точніше оцінювати ризик землетрусів і цунамі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.