Російські “партнери” зривають космічну програму України

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.04.2011 11:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13745

Міжнародній космічній компанії Космотрас, яка надає запускові послуги за допомогою конверсійних російсько-українських ракет Дніпро, поки не вдалося узгодити з Роскосмосом і Міноборони РФ питання проведення в 2011 році трьох запланованих запусків.

Про це повідомив гендиректор Космотрасу Володимир Андрєєв.

"Поки питання не вирішене. Інформація про те, що всі питання узгоджені, не відповідає дійсності", - сказав Андрєєв, відповідаючи на запитання, чи відбутися в 2011 році, як планувалося, три запуски ракет Дніпро.

За його словами, поки відносна визначеність є тільки з одним запуском. У червні Дніпро повинен вивести на орбіту кілька космічних апаратів, у тому числі український супутник Січ-2. Старт планується здійснити з пускової бази Ясний (Оренбурзька область). Два інших запуски під питанням, сказав глава Космотрасу.

Андрєєв не став уточнювати, з якої причини Роскосмос і Міноборони РФ поки не дають "добро" на проведення ще двох запусків ракет Дніпро.

"Це тим більше дивно, що програма Дніпро міжнародна, є всі необхідні документи, підписані керівниками Росії й України про продовження цієї програми", - сказав Андрєєв.

За його словами, Роскосмос також запропонував Міноборони РФ не відправляти більше зняті з озброєння ракети РС-20Б на Байконур (Казахстан) для здійснення запусків за програмою Дніпро ". При цьому, зазначив він, не враховується думка казахстанських партнерів, які зацікавлені у продовженні програми Дніпро .

Раніше джерело в ракетно-космічній галузі повідомило ИФ-АВН, що Міноборони Росії вважає невигідним утилізувати старі ракети РС-20Б методом запуску з виведенням на орбіту космічних апаратів. "Простіше розрізати зняті з озброєння ракети на металобрухт", - додав співрозмовник.

Спочатку планувалося здійснити в 2011 році чотири запуски ракет-носіїв Дніпро з пускової бази Ясний. Зокрема, на перший квартал був запланований груповий запуск восьми космічних апаратів: українські супутник Січ-2 і блок перспективної авіоніки БПА-2, нігерійські NigeriaSat-X і NigeriaSat-2, турецький Rasat, американські AprizeSat-5 і AprizeSat-6 і італійський EduSat.

У червні-липні планувався запуск першого південнокорейського радіолокаційного космічного апарату Kompsat 5. На четвертий квартал 2011 року були заплановані два запуски ракети "Дніпро": в одному з них повинні були вивести на орбіту супутник Михайло Ломоносов, в іншому - кластер космічних апаратів, основною з яких південнокорейський STSAT-3.

Раніше Андрєєв повідомив Интерфаксу-АВН, що компанія розраховує використовувати ракети РС-20 за програмою Дніпро для запусків космічних апаратів до 2027 року.

"Ми зараз пускаємо з супутниками ракети РС-20Б. Ракет РС-20Б залишилось 18 штук, дві з них підуть на розбирання для продовження термінів забезпечення запусків. Я розраховую, що РС-20Б будуть літати не менш ніж до 2014 року включно", - сказав він.

За словами Андрєєва, на озброєнні перпебувають ракети РС-20В, які будуть зніматися з чергування. Він зазначив, що роботи з підготовки до запусків ракет РС-20В вже почалися, але вони вимагають матеріальних витрат.

"Сподіваюся, що будуть прийняті необхідні рішення, які підтверджували б намір нашої держави всі ракети РС-20В в міру їх виведення з експлуатації використовувати для запусків супутників. Якщо вони будуть прийняті, тоді можна говорити, що програма Дніпро забезпечена ракетами не менш ніж до 2027 року", - додав він.

За його словами, можна запустити ще близько 70 ракет.

Програма Дніпро - робота зі створення і комерційної експлуатації ракетно-космічної системи на базі стратегічних ракет РС-20 (за західною класифікацією Сатана) для запуску космічних апаратів, покладена на МКК Космотрас.

Ракетно-космічна система Дніпро була створена кооперацією підприємств Росії та України у взаємодії з міністерством оборони Росії і космічними агентствами обох країн протягом 1992-2003 років. До складу кооперації увійшли ФГУП ЦНДІ машинобудування, ВАТ КБ спеціального машинобудування, ФГУП КБ транспортного машинобудування, ЗАТ АСКОНД і ВАТ Корпорація Рособщемаш (усі Росія), а також українські КБ Південне, Південний машинобудівний завод, Науково-виробниче підприємство Хартрон-Аркос та ін.

Рішенню про створення системи передувала низка наукових досліджень і попередніх проектних проробок, які показали, що найбільш перспективним і економічно ефективним напрямом вирішення завдання виведення космічних апаратів на навколоземну орбіту є створення ракетно-космічної системи на базі важкої міжконтинентальної балістичної ракети РС-20 з мінімальними доробками самої ракети.

Російсько-українська конверсійна ракета-носій Дніпро створена на базі найпотужнішої у світі МБР РС-20 (за західною класифікацією Сатана, SS-18), що володіє високими енергетичними можливостями і надійністю. Ракета важить 211 тонн, її діаметр - 3 метри, довжина - 34,6 метра.

З квітня 1999 року виконано 16 запусків ракет Дніпро, з яких 12 проведено з космодрому Байконур і чотири з Оренбурзької області.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.