ЄС позиції не змінив: українському керівництву всидіти на двох стільцях не вдасться

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 18.04.2011 22:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13769

Одночасний вступ України до Митного союзу і створення зони вільної торгівлі з ЄС неможливий.

Про це заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на брифінгу після переговорів з Президентом України Віктором Януковичем.

"Неможливо інтегруватися до Митного союзу і в той же час мати поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС", - сказав він.

У той же час президент Єврокомісії допускає можливість існування інструментів співробітництва України з Митним союзом.

"Звичайно ж, для України було б дуже складно вести переговори з поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ з ЄС, якщо б вона приєдналася до Митного союзу країн, які не мають преференційних торговельних угод з ЄС", - заявив Баррозу.

За його словами, Україна має право підписувати такі торгові угоди, які відповідають її економічним інтересам і пріоритетам.

Баррозу назвав Україну "ключовим сусідом" Європейського Союзу.

"Я хотів би зробити таке посилання українському народу: Україна для нас - це не просто країна, що знаходиться на кордонах із ЄС, це наш ключовий сусід, і це наш спільний процес", - заявив він.

"Ми вважаємо Україну членом європейської родини й народу", - підкреслив Баррозу.

Він також наголосив, що Україна є важливим партнером для Євросоюзу в енергетичній сфері.

"Ви розумієте, що я не можу коментувати двосторонні відносини між Україною та Росією й не можу коментувати у відношенні конкретних судових справ - це було б неправильно. Але в енергетичній сфері Україна залишається для нас дуже важливим і близьким партнером", - сказав Баррозу.

Президент Єврокомісії підкреслив, що ЄС наполягає на тому, щоб Угода про асоціацію з Україною включала також розділ про енергетичну співпрацю.

Він відзначив готовність ЄС до участі в модернізації української газотранспортної системи (ГТС), виходячи з ролі України для ЄС.

"Саме тому ЄС також готовий брати участь у модернізації ГТС України", - сказав Баррозу.

"І той факт, що Україна нещодавно приєдналася до Енергетичної співдружності та відповідно модернізувала своє енергетичне законодавство, підвищить прогнозованість у наших відносинах", - додав він.

У свою чергу Янукович заявив, що співпраця України з Митним союзом не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі з ЄС, а в майбутньому зможе сприяти євроінтеграційним процесам на євроазійському просторі.

"Переконаний, що це (створення механізмів співпраці України з Митним союзом) не тільки не буде перешкоджати створенню ЗВТ з ЄС, а в майбутньому сприятиме євроінтеграційним процесам на євроазійському просторі", - сказав він.

У той же час Янукович зазначив, що Україна має стратегічний план інтеграції до ЄС, і цей план підкріплений законом України про засади внутрішньої і зовнішньої політики.

"Але світ не стоїть на місці. І ті зміни, які відбуваються у наших сусідів, створення Митного союзу між Росією, Казахстаном і Білоруссю, вони змушують нас з цим рахуватися і ми повинні створювати механізми співпраці з цим Митним союзом. Тому ми це обов'язково будемо робити", - зазначив Президент.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.