Книга «Пшениця без куколю» — на першому місці у рейтингу читацьких симпатій Бі-Бі-Сі

Автор/джерело -  © «Народний Оглядач»



Дата публiкацiї - 7.11.2006 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1378

Наукова монографія за рівнем зацікавленості інтернет-аудиторії випередила художні твори для масового читача

Фундаментальна монографія Ігоря Каганця «Пшениця без куколю: Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень» (Тернопіль: Мандрівець, 2006 — 560 с.) призначена передусім для інтелектуалів, схильних до логічного мислення і критично налаштованих.

Автор розумів несподіваність запропонованого ним підходу, тому постарався якомога ретельніше обґрунтувати свої висновки. Звідси посилання на визнані авторитетні першоджерела (передусім католицькі та православні) і коментарі майже до кожного речення євангельських текстів. Через те цю книгу навряд чи можна віднести до розряду легкої літератури.

Звідки ж тоді така її популярність серед слухачів радіо Бі-Бі-Сі та відвідувачів сайту цієї радіостанції?

Тривалий час книга перебувала на третьому місці з відчутним відривом від книг Тані Малярчук «Згори вниз. Книга страхів» і Ріо Кундера "Panicoffski". Стрибок на друге місце відбувся після вечірньої передачі радіо Бі-Бі-Сі у минулий четвер, під час якої були повідомлені попередні результати голосування у конкурсі на найбільш значиму книгу 2006 року.

Так сталося, що при цьому головна увага була прикута саме до «Пшениці без куколю», оскільки один з дописувачів на інтернет-форум Бі-Бі-Сі фактично висловився за зняття книги з конкурсу, мовляв, яке відношення має книга на релігійну тему до світської радіостанції. Коментатор Бі-Бі-Сі пояснила, що мета конкурсу — виявлення книги, яку читачі вважають найважливішою, незалежно від жанру.

Оскільки після цієї передачі рейтинг книги різко зріс, то це значить, що в цілому аудиторія Бі-Бі-Сі є доволі інтелектуальною і цікавиться не стільки розважальною літературою, скільки літературою змістовною, навіть якщо вона складна. Ця категорія людей більше всіх зацікавлена у свободі думки, тому й відреагувала на спробу політкоректного вилучення книги тим, що підтримала саме цю книгу.

Проте є ще принаймні дві причини популярності «Пшениці без куколю».

По-перше, текст книги майже рік тому опубліковано в інтернеті , тому багато хто з нею вже знайомий. Цього не можна сказати про дві інші книги з трійки лідерів.

По-друге, тема Євангелія набуває все більшої актуальності через кризу Білої раси, світоглядною основою якої є християнство. Подолання ж цієї кризи неможливе без виправлення світоглядних деформацій, чим і займається згадана книга. Автор переконливо доводить (і це можна самостійно перевірити), що нинішній «канонічний» текст Євангелія містить 50% фарисейських вставок, які радикально спотворюють його первинний зміст.

Якщо ж чотири «канонічні» євангелія очистити від вставок, то вони, неначе мозаїка, невимушено складаються в цілісну картину — літературно довершений і логічно бездоганний текст, абсолютно зрозумілий сучасній людині.

Більше того, виявляється, що Добра Новина — це послання саме до теперішнього покоління людей, яке вказує нам шлях подолання нинішньої глобальної кризи і дає для цього точні та практичні поради.

Голосування за найважливішу книгу 2006 року ще триватиме до середини листопада. Якщо ви бажаєте висловити свою думку, то треба вийти на сторінку Книжка року Бі-Бі-Сі 2006.

Список для голосування включає 45 позицій, розміщених в алфавітному порядку за прізвищем автора.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.