Регіонили спробували присвоїти право на місцевий референдум “удєльним князькам”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.04.2011 17:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13781

Територіальна громада, а не місцева влада повинна приймати рішення про проведення місцевого референдуму.

Про це заявив віце-пікер парламенту, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко під час розгляду у першому читанні Законопроекту «Про місцевий референдум», повідомила прес-служба партії.

Томенко наголосив, що, якщо загально оцінити даний Законопроект, то згідно запропонованих Урядом положень, місцевий референдум в Україні можливий лише за згоди та підтримки місцевої влади.

«За цим Законопроектом без місцевої влади неможливо в принципі організувати будь-який місцевий референдум», - підкреслив він.

Натомість, віце-спікер зазначив, що місцевий референдум по своїй природі радше ініціатива громадськості, яка хоче вплинути на діяльність місцевої влади, не допустити прийняття якогось рішення, підказати та підкорегувати дії місцевої влади.

Томенко зауважив, що якщо даний Законопроект буде ухвалений в цілому, то в Україні повториться київська ситуація, коли кілька років громадські організації намагалася ініціювати референдум про відставку Л.Черновецького, О.Довгого та всієї «молодої команди», а ця «молода команда» просто не реєструвала ініціативні групи.

«Тобто ключ полягає в тому, що місцева влада повинна бути повністю дестанційована від процедури організації референдуму. Це справа лише громадськості, яка його ініціює», - відмітив Томенко.

«Бо якщо залишиться ця процедура, яка тут прописана, то жодне невигідне для місцевої влади питання ніколи не буде оголошене для розгляду на референдумі», - додав він.

Підсумовуючи, віце-спікер ще раз наголосив, що до другого читання «треба радикально змінити концепцію Законопроекту в тій частині, щоб місцевий референдум був ініціативою територіальної громади, а не ініціативою місцевої влади».

«Без такої зміни сенс місцевого референдуму втрачається повністю», - сказав Микола Томенко.

За ухвалення поданого КМУ Законопроекту «Про місцевий референдум» (р.н.7082) у першому читанні проголосувало 235 народних депутатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.