Агітки і життя. Уряд проФФесіоналів веде державу до дефолту

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.04.2011 11:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13813

Імовірність оголошення Україною дефолту – 50 відсотків, заявляють експерти.

Державний борг сягнув тієї межі, перевищувати яку надто небезпечно, наголошують вони. І радять зменшити темпи запозичень. Водночас, в уряді запевняють, що ситуація є контрольованою і жодної загрози дефолту немає.

Понад 5 мільярдів доларів запозичить Україна у цьому році, не враховуючи кредиту Міжнародного валютного фонду, нагадав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Він також навів розрахунки: з наступного року стрімко збільшуються обсяги коштів, необхідних для обслуговування державного боргу. У 2012 році Україна повинна буде повернути кредиторам понад 5 мільярдів доларів, а в 2013 – більше 8 мільярдів. Це для України ризикована ситуація, адже обсяг її боргу є близьким до 40 відсотків внутрішнього валового продукту, а аналіз світової економічної практики за останні 100 років свідчить про те, що у цій ситуації існує п’ятдесятивідсоткова ймовірність оголошення суверенного дефолту, зазначив Олег Устенко.

«Ситуація в Україні серйозна, складна, але вона не є унікальною. Є багато «якщо» для розвитку української економіки. І основне – це питання, пов’язані з тим, як далеко може піти владна команда у проведенні реформ, наскільки глибокими будуть ці реформи і наскільки швидкими», – каже він.

Уряд позичатиме кошти і надалі – Макацарія

Уряд не має планів щодо зміни своєї боргової політики, заявив директор департаменту управління державним боргом Міністерства фінансів Сергій Макацарія. Кабінет Міністрів має необхідні важелі для контролю ситуації, запевнив він.

«Цього року до державного бюджету жодної копійки від Міжнародного валютного фонду не надійде. Все, що буде, якщо буде, піде у резерви Національного банку. Я би не сказав, що це проїдання. Весь світ живе у борг. Ми не допустимо дефолту. У нас постійні залишки на валютних рахунках уряду. 20-25 мільярдів щодня, у нас є», – зауважив урядовець.

Прийшов час для зменшення темпів запозичень – Юрчишин

У цьому році Україна впорається з ситуацією, утім якщо темпи нарощування боргу не знизяться, то дефолт може стати невідворотнім, вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Ситуація далеко не однозначна. У такій ситуації ускладнюється процес напрацювання адекватних інструментів. Я би хотів звернути увагу на певні додаткові ризики. У першу чергу, ця ситуація пов’язана з тим, що в останні роки ми нарощували державний борг надто швидко. Консолідований зовнішній борг України за три роки зріс надзвичайно. Приріст, якщо рахувати співвідношення з внутрішнім валовим продуктом, найбільший у Європі», – наголосив експерт.

Водночас, фахівці радять продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом, оскільки її припинення може негативно вплинути на інвестиційні рейтинги України. Утім, МВФ, за словами експертів, через непрозорість української економіки, затримав черговий транш на суму 15,6 мільярда гривень, який мав надійти на рахунки Мінфіну ще у березні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.