Великодній обід обійдеться українській сім’ї в мінімальну зарплату

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.04.2011 12:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13814

До Великодня залишилося три дні. По всій Україні домогосподарки скуповують продукти до святкового столу. Ось тільки продуктовий набір в цьому році обійдеться середньостатистичній українській сім’ї набагато дорожче, ніж в минулому.

Якщо готувати великодній обід на родину із чотирьох осіб, то доведеться викласти з гаманця близько 800 гривень.

Головним продуктом на Воскресіння Христове традиційно є паска. Цього року у столичних супермаркетах найпростіший великодній хліб коштує 25 грн за 700 грам. У порівнянні з минулим роком, ціна практично не змінилася. Якщо ж готувати паску власноруч, то обійдеться вона значно дешевше – 14 грн за кілограм (в середньому випікається 3 кг пасок на родину).

Другим найпопулярнішим продуктом на столах українців на Великдень є яйця. Розфасовані в окремі упаковки вони коштують по 10 грн за десяток, якщо ж брати у роздріб, вийде вдвічі дешевше – 5 грн за 10 шт. Домашні яйця на ринках традиційно дорожчі за фабричні і вартують близько 15 грн за десяток. Ціна на них за рік практично не змінилася, а подекуди навіть знизилась.

На великодній стіл, як правило, після великого посту, виставляють багато м'яса. Якщо ви непривередливий споживач, і вас цілком влаштовують магазинні продукти цієї категорії, то будьте готові заплатити за шинку варено-копчену 72 грн/кг, за балик – 80 грн/кг, ковбасу московську – 40-50 грн за палку, або 100 грн/кг, та 64 грн за кільце, або 84 грн/кг домашньої ковбаси.

Якщо ж ви гурман, довіряєте лише своїм смакам та рецептам, і плануєте самотужки готувати м'ясні страви, то вам доведеться витратити на сало (20 грн/кг), свинину (45 грн/кг) та яловичину (48 грн/кг) близько 300 грн. На такі страви як голубці та холодець піде ще близько 100 грн.

Варто відзначити, що ціни на м'ясо у 2010-2011 роках виявилися чи не найстабільнішими. Незначні коливання були помічені лише напередодні великих свят.

Одними із лідерів по росту цін наприкінці 2010, початку 2011 років виявились тверді сири. Так, кілограм «російського» сиру подорожчав на 50% з 50 грн до 80 грн/кг.

Важко уявити святковий стіл без салатів. Після численних зимових свят олів'є та інші подібні салати, заправлені майонезом, неабияк набридли. Тому багато хто намагається приготувати на Великдень що-небудь зі свіжих овочів. Проте у цьому році на вітамінне меню доведеться розщедритися, оскільки коштує воно недешево. Наприклад, кілограм тепличних огірків подорожчав на 25% у порівнянні з минулим роком і коштує 24 гривні, помідори дещо здешевшали – 17-20 грн/кг, минулорічна капуста коштує 15 грн/кг, молода – 17 крн/кг, цибуля та морква вартують 10 та 9 грн/кг відповідно.

Традиційно, українські свята, навіть релігійні, не проходять без випивки. Пляшка кагора церковного коштує близько 30 грн, середня ж вартість півлітра горілки - 30-40 грн.

Стандартний десертний набір з бананів, апельсинів та яблук коштуватиме українцеві 15, 12 та 14 грн/кг відповідно. Коробка цукерок "Вечірній Київ" витягне із сімейного бюджету ще 50 гривень.

Кошик з лози, у який складають продукти для посвячення у церкві, обійдеться ще у 50-70 гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.