Учені створили пластик, який вміє самовідновлюватись

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.04.2011 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13828

Учені створили новий матеріал, здатний у разі необхідності “полагодити” сам себе.

Еластичний полімер, винайдений Марком Бернуортом, зможе самостійно "затягуватися" протягом хвилини, перебуваючи під впливом ультрафіолетових променів. Вчені стверджують, що процес "ремонту" працює навіть тоді, коли він перебуває під навантаженням близько 8 кПа.

Склад цього полімеру грунтується на хімічній взаємодії цинку і ліганда, що дозволяє обробляти УФ-променями не весь матеріал, а лише пошкоджені області.

На відміну від звичайних полімерів, наприклад полістиролу, з якого зроблені чашки в торгових автоматах, молекули в новому еластичному полімері не пов'язані сильними ковалентними зв'язками.

"Самозагоювальні" матеріали в останні роки набувають все більшої популярності. У 2009 році був розроблений полімер на основі поліуретану, який під впливом ультрафіолету міг "вилікувати" себе протягом години.

Такий матеріал, зокрема, міг би використовуватися в якості покриття для автомобілів, телефонів і інших пристроїв.

Процес "ремонту" винайдених раніше полімерів грунтувався на формуванні хімічних зв'язків між органічними сполуками. Головну роль у цьому процесі відігравала реактивна хімічна речовина, яка при пошкодженні розпадалася на дві частини, а під впливом ультрафіолетових променів самостійно поєднувалась.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.