Опозиція вимагає припинити правовий хаос в українських судах

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.04.2011 16:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13829

Народний депутат Володимир Ар’єв виголосив сьогодні з трибуни парламенту заяву фракції «НУ-НС» та БЮТ-Батьківщина щодо незаконного продовження тримання під вартою лідера «Народної самооборони» Юрія Луценка.

Ми надаємо її текст без змін та коментарів:

«Вчора ми стали свідками безпрецедентного рішення української Феміди: апеляційний суд міста Києва продовжив ще на один місяць тримання під вартою лідера політичної партії «Народна самооборона», екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до 5 місяців.

Здавалося б, що тут дивного, адже багато колишніх міністрів тепер за гратами? Але є декілька дуже важливих обставин: Юрій Луценко знаходиться в СІЗО вже 4 місяці, і сидить там лише тому, що Генпрокуратура вважає, що він начебто збирається втекти закордон і при цьому дуже повільно читає матеріали власної кримінальної справи.

Юрій Луценко вже прочитав всі 47 томів своєї справи і у прокуратури вже скінчились всі підстави вимагати подальшого тримання екс-міністра в Лук’янівському СІЗО! Але прокуратура вирішила інакше: вона тепер хоче, щоб Луценка тримали за гратами ще один місяць, і тільки тому, що адвокати та інші фігуранти його справи ще не дочитали матеріали справи до кінця! Тобто, Луценко може сидіти доти, поки всі не прочитають його кримінальну справу!

Всі доводи захисту про неодноразові і кричущі порушення законних прав екс-міністра і лідера політичної партії «Народна самооборона» Юрія Луценка – ПРОІГНОРУВАВ! Луценко буде за гратами доти, допоки на це є бажання Генпрокуратури, української влади і особисто Президента Януковича. І їм їй неважливо, наскільки це буде законно і логічно!

Суд цинічно проігнорував клопотання Героя України Левка Лук’яненка та ще 65 народних депутатів, які просили суд звільнити Юрія Луценка на поруки. Суд зневажливо поставився і до думки 1 мільйона 200 тисяч українських громадян, які також поставили підписи під вимогою звільнити Юрія Луценка з-під варти!

Вчорашнє рішення Апеляційного суду міста Києва не просто порушує права однієї особи - Юрія Луценка, воно ставить під сумнів подальше існування в Україні справедливого суду ВЗАГАЛІ!

Ми, депутати фракції «Наша Україна – Народна самооборона», і наші колеги із фракції БЮТ-Батьківщина глибоко обурені цинізмом Генеральної прокуратури, яка фактично в своїх переслідуваннях опозиції дійшла до небезпечної мети: тепер у нас в Україні за рішенням суду введено інститут заручників – адже Юрій Луценко формально сидить за гратами тільки за те, що інші не прочитали матеріали справи! За гратами безпідставно також перебувають й інші політв’язні – Макаренко, Діденко, Іващенко.

Європейський суд з прав людини вже прийняв до позачергового розгляду скаргу Луценка на порушення його прав українською Фемідою, і зараз українська влада повинна виправдовуватись у Стразбурзі, пояснюючи, чому в Україні порушуються права людини на справедливий захист.

Фракції «Наша Україна - Народна самооборона» і БЮТ-Батьківщина вважають, що вчорашнє рішення суду є черговим, відверто цинічним прикладом переслідування нинішньою владою представників опозиції з метою повного знищення опозиційних сил.

Ми вимагаємо від Верховної Ради негайно втрутитись і припинити правовий хаос в українських судах, які фактично повертають Україну в часи темного середньовіччя!»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.