Вчені дослідили появу в нашому Всесвіті четвертого виміру

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 25.04.2011 16:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13835

Наш старий тривимірний світ незабаром відійде в минуле.

Група фізиків з університету Буффало під керівництвом Деяна Стойковича висунула цікаву гіпотезу. Фахівці запевняють, що спочатку Всесвіт був одновимірним. Через якийсь час після Великого вибуху з'явився другий, а потім і третій вимір. Не виключено, що з часом звичний нам тривимірний світ набуде четвертий вимір.

Ця гіпотеза з'явилася ще в 2010 році. Тепер вчені знайшли спосіб, як довести свою правоту. Як відомо, НАСА планує до 2016 року побудувати на земній орбіті унікальну лабораторію LISA, яка спробує виявити гравітаційні хвилі.

Стойкович впевнений, що LISA нічого не виявить, так як в одновимірному Всесвіті їх просто немає. Це і стане доказом його теорії.

В даний час історію Всесвіту вивчають за допомогою різних видів телескопів. Як відомо, світло від далеких зірок доходить до Землі за мільйони років, тому, спостерігаючи за певними ділянками зоряного неба, астрономи можуть вивчати еволюцію космосу.

Крім світла, по Всесвіті також поширюються гравітаційні хвилі. Між тим, як зазначив Стойкович, гравітаційні хвилі не можуть існувати в одновимірному Всесвіті, тому, якщо фізик виявиться правим, то вчені зможуть пояснити куди і чому розширюється Всесвіт. За Стойковичем, у нього з'явиться четвертий вимір.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.