Чорнобильці ставляться без ентузіазму до масштабних меморіальних заходів

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.04.2011 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13842

В Україні - 25-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Проводяться численні меморіальні заходи. Утім, чорнобильці не поділяють ентузіазму щодо такої програми і скаржаться на наступ на свої права.

У рамках вшанування 25-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС у Києві, Славутичі та інших містах відбудеться покладання квітів до пам'ятників чорнобильцям, відкриття нових меморіалів, церковні богослужіння, мітинги-реквієми, а також вечір-реквієм «Дзвони Чорнобиля» в Національній опері.

Президентська прес-служба повідомила про участь у поминальних заходах глави держави Віктора Януковича.

На відміну від офіційних осіб чорнобильські громадські організації ставляться до пишних меморіальних заходів без ентузіазму. У резолюції всеукраїнської протестної демонстрації чорнобильців, яка відбулася напередодні, учасники назвали ставлення влади до потерпілих та ліквідаторів «геноцидом свого народу». Особливо підписантів обурює згортання соціального захисту чорнобильців.

Фінансовий тягар

Президент всеукраїнської громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Юрій Андреєв спростував запевнення про виділення урядом мільярдів гривень на соціальні чорнобильські програми. Він переконаний, що нинішня Україна, як спадкоємиця УРСР, має нести тягар за помилки радянського уряду: «Як по-дурному опромінили сотні тисяч учасників ліквідації аварії! Усього на ЧАЕС побувало більше восьмиста тисяч людей, хоча там і вісімдесяти тисячам не було що робити», - зазначив Андреєв.

Вимоги потерпілих та ліквідаторів до влади стосуються відновлення державного медичного обслуговування, житлового та пенсійного забезпечення, а також негайного ухвалення загальнодержавної цільової соціальної програми ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на 2011-2016 роки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.