Українські пілоти провели унікальну авіаційну операцію в Гренландії

Автор/джерело -  © ТСН.ua



Дата публiкацiї - 26.04.2011 17:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13852

Екіпаж українського Іл-76 на сьогодні єдиний в світі, здатний посадити такий великий літак на арктичній станції Данії.

Український Іл-76 доставив паливо на станцію в Гренландії

Українські пілоти провели унікальну авіаційну операцію "Північний сокіл", щоб врятувати данську арктичну станцію в Гренландії від замерзання.

Український Іл-76 доставив паливо на станцію, розташовану на півострові Принцеси Інґеборґ на півночі Гренландії, лише у 930 км від Північного полюса. На сьогодні українські пілоти - єдині в світі, здатні посадити там такий великий літак.

Справа в тому, що три роки тому аеродром пошкодили казахські пілоти і злітно-посадкова смуга скоротилася до критичних 1800 метрів. Смугу з пофарбованої у червоний колір криги навіть за доброї погоди розгледіти важко, а ще важче – на неї приземлитися. Ситуацію ускладнює ще й низька температура повітря: у середині весни там -38 градусів.

Коротка злітна смуга вимагає від льотчиків відповідної майстерності

"Коротка злітна смуга вимагає від льотчиків відповідної майстерності, тому що недоліт не допускається, переліт теж, тому що відстані для гальмування недостатньо", - розповів заступник начальника авіації Командування Повітряних сил ЗС України Олександр Кулібаба.

Після "Північного сокола" експерти НАТО присвоїли двом українським екіпажам атестацію 2-го рівня. Це найвищий рівень визнання – фактично, українці можуть брати участь у будь-яких операціях альянсу. Серед партнерів НАТО такий статус зараз мають тільки наші льотчики.

Окрім цього, українцям брати участь в подібних операціях як мінімум вигідно. За перевезення пального Міноборони отримало 2,5 мільйони гривень. Цього вистачить, щоби, приміром, продовжити строк роботи цього Іл-76 ще на один рік. До того ж під час порятунку данців українські пілоти проходять справжню школу вищого пілотажу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.