Українські генетики встановили зв’язок між радіоопроміненням і мутацією потомства

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.04.2011 18:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13854

Українські генетики разом із французами прийшли до висновку, що, чим раніше майбутній батько породив потомство після отримання радіації, тим вищий ризик розвитку мутації у його дітей.

Про це повідомив директор Інституту педіатрії, акушерства та гінекології України, академік Юрій Антипкін.

"Нас цікавило, яке потомство народжується у тих, хто отримав ту чи іншу дозу опромінення. І ми виявили, що ризик спадкових мутацій виникає тоді, коли ліквідатор аварії відтворює потомство в перші місяці після закінчення робіт з ліквідації наслідків аварії на АЕС", - сказав Антипкін.

Директор інституту також додав, що, якщо ліквідатор планує відтворити потомство у більш пізні терміни, то ризик мутацій у потомства мінімальний. "Цей факт українські та французькі генетики відкрили разом", - сказав академік.

Нагадаємо, раніше доктори сільськогосподарських наук, професори Валерій та Тетяна Глазко у своїй статті для ZN.UA написали, що реальні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС для популяцій людини будуть доступні для аналізу до 2025-2026 року, оскільки покоління, що потрапило під прямий вплив радіації , тільки почало створювати сім'ї та народжувати дітей.

Сьогодні, 26 квітня, виповнюється рівно 25 років з дня найбільшої ядерної катастрофи у світі - аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

О 1:23 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці найбільшої на той час атомної електростанції в Радянському Союзі відбувся вибух, який повністю зруйнував реактор.

У результаті вибуху в атмосферу було викинуто 190 тонн радіоактивних речовин. 8 зі 140 тонн радіоактивного палива реактора опинилися в повітрі. Експерти зазначають, що сумарний викид радіоактивних матеріалів склав 50 млн кюрі, що рівнозначно наслідкам вибухів 500 атомних бомб, скинутих у 1945 році на Хіросіму. Радіоактивними нуклідами було забруднено більш ніж 145 тисяч кв.км території України, Білорусі та Росії.

Тим не менш, населення попередили про небезпеку зараження з великим запізненням. Перше офіційне повідомлення по телебаченню зробили лише 28 квітня. Після аварії понад 115 тисяч чоловік були евакуйовані з 30-кілометрової зони. Крім того, для ліквідації наслідків катастрофи було мобілізовано понад 600 тисяч чоловік.

Чорнобильську АЕС повністю закрили 15 грудня 2000 року, проте саркофаг, побудований над четвертим енергоблоком, поступово руйнується. У зв'язку з цим було прийняте рішення про будівництво нового об'єкта Укриття. 19 квітня 2011 року в Києві відбулася Донорська конференція, за результатами якої на будівництво нового саркофага було зібрано близько 550 млн євро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.