Україна для людей. Менше, ніж за рік тарифи на електроенергію подвояться

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.04.2011 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13870

Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) у квітні та грудні 2011 року повинна прийняти постанови про приведення відпускних тарифів на електроенергію для побутових споживачів (населення) до економічно обґрунтованого рівня.

Відповідні терміни вказані в Національному плані дій на 2011 рік щодо впровадження програми економічних реформ до 2014 року, затвердженому указом Президента України від 27 квітня.

Таким чином, при прийнятті відповідних рішень тарифи на електроенергію для населення можуть зрости з травня 2011 року та січня 2012 року.

Як повідомлялося, стратегія економічних реформ президента України на 2010-2014 роки передбачає поступове встановлення економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію з наданням адресної допомоги бідним верствам населення.

Держава стримувала ціни на електроенергію для населення протягом семи років - з квітня 1999 року по квітень 2006 року. Це призвело до того, що незмінні ціни перестали покривати витрати, пов'язані з виробництвом, транспортуванням та постачанням електроенергії.

Українська влада в кінці 2005 року почала поетапне приведення відпускних тарифів на електроенергію для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня. Відпускні тарифи на електроенергію для населення з 1 травня 2006 року зросли на 25%, а з 1 вересня - ще на 25%.

Планувалося, що відпускні ціни на електроенергію для населення будуть приведені до економічно обґрунтованого рівня до середини 2008 року. Однак цей процес був припинений і зростання цін на електроенергію для побутових споживачів було знову заморожене, але вже до 2011 року.

Нагадаємо, в поточному році комісія двічі підвищила ціни на електроенергію для населення.

З 1 лютого 2011 року НКРЕ підвищила тарифи для населення, яке споживає понад 150 кВт-год електроенергії на місяць, на 30%.

З 1 квітня 2011 року НКРЕ підвищила тарифи на електроенергію для населення на 15%.

НКРЕ переглядає тарифи для населення з метою їх поступового приведення до економічно обґрунтованого рівня, а також для скорочення рівня перехресного субсидування за рахунок промислових споживачів. Населення не оплачує і половини фактичних витрат на виробництво, передачу та постачання електроенергії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.