Березневе падіння російського Ан-148 сталося через сторонні розмови інструктора і мовне непорозуміння з пілотом за штурвалом

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.04.2011 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13875

Перед самою катастрофою літака Ан-148 у Бєлгородській області інструктор відволікся на розмову зі сторонньою людиною, яка не повинна була знаходитися в кабіні.

Про це "Комерсантові" розповіло джерело, знайоме з ходом розслідування причин катастрофи. За його словами, це сталося в "найкритичніші 20 секунд, коли потрібно було негайно виводити машину з піке". Назвати ім'я стороннього співрозмовник видання відмовилося, повідомляє Lenta.ru.

Раніше офіційно було оголошено, що лайнер розбився через перевищення швидкості при відпрацюванні режиму екстреного зниження. Фахівці прийшли до висновку, що екіпаж ненавмисно знижувався зі швидкістю, що на 110 кілометрів на годину більшою, ніж належить. У результаті виникли сильні перевантаження, і літак почав розвалюватися в повітрі.

При цьому в опублікованих Мінпромторгом матеріалах про причини перевищення швидкості не йдеться конкретно. В офіційному повідомленні вказується тільки, що швидкість була перевищена через "несвоєчасні і недостатні дій екіпажу з виведення з екстреного зниження" і "відсутності належної координації дій між членами екіпажу".

Насправді, як розповіло джерело "Комерсанта", пілот з М'янми, який керував літаком, не розумів російського інструктора. "Останній за весь політ, що завершився трагедією, жодного разу чітко не підтвердив, що правильно розуміє надані йому команди. Пряме спілкування між інструктором і льотчиком було відсутнє повністю", - описав співрозмовник видання ситуацію на борту. Причому російський льотчик віддав громадянину М'янми повне керування літаком.

Крім того, за словами джерела "Комерсанта", російські інструктори формально взагалі не могли навчати пілотів з М'янми, оскільки українська компанія "Антонов" не передавала Воронезькому авіазаводу права на навчання. Ан-148 будуються спільно Росією та Україною.

Один з двох літаків Ан-148, призначених для експорту до М'янми, розбився в Бєлгородській області 5 березня. У результаті авіакатастрофи загинули шість членів екіпажу: командир екіпажу Юрій Зубрицький, штурман Володимир Ясько, бортовий інженер-випробувач Олександр Корольов, провідний інженер з льотних випробувань Анатолій Самошкін, а також два пілоти з М'янми - Тейн Лін Аунг і ЗАУ Хтун Аунг.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.