Корумпованість у галузі освіти найбільше турбує українців

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.04.2011 19:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13883

Головним викликом для системи освіти сьогодні є корумпованість викладацького складу, яка міцно вкоренилось в українські реалії.

Так вважають більшість респондентів соціологічного опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва за підтримки Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні. Зарадити проблемам вищої освіти допоможе новий закон «Про вищу освіту», впевнені у профільному міністерстві.

Більшість опитаних українців заявили, що людина здобуває вищу освіту, передусім, щоб знайти високооплачувану роботу. Однак досить високий показник людей, які прагнуть вступити до вишу, аби, наприклад, уникнути армії, майже 9%. Стільки ж респондентів вважають за необхідне здобути вищу освіту, аби не почуватись невдахою. Такі дані містяться у результатах опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

35% опитаних найсерйознішою проблемою вищої освіти в Україні назвали корупцію, понад 40% вимагають публічності та зрозумілої системи зарахування абітурієнтів до вищих навчальних закладів.

Ще третина респондентів вважають, що якість освіти не відповідає ціні та ринку праці. Якщо ціни і надалі будуть повзти вгору, пересічним українцям буде дешевше навчатися у Гарварді, кажуть оглядачі.

«За прикладом далеко не ходити. Треба просто подивитися на правила вступу в 2011 році, де перелік схем, які дозволяють обійти зовнішнє незалежне оцінювання. Перше: в цьому році збережені славнозвісні схеми для заочників. Заочники ЗНО здають необов’язково. Друге: ті, хто закінчив школу до 2007 року, так само не обов’язково. Третє: можливість подавати сертифікати різних років, при тому, що і міністру, і всьому міністерському відомству відомо, що три роки тестування проводилося за різними зразками. І порівнювати їх – те саме, що забіги на різних трасах і з різними дистанціями. Я вже мовчу про те, що в травні два роки поспіль б’ють рекорди продажів класних журналів, які, вибачайте, перемальовуються для того, щоб задовольнити потреби нововиявлених обставин при вступі до вузів», – наголошує народний депутат, член парламентського Комітету з питань науки і освіти Леся Оробець.

Подолати корупцію допоможе зовнішнє незалежне оцінювання – експерт

Оптимістичніше дивиться у майбутнє директор Фонду «Демініціативи» Ірина Бекешкіна. Подолати корупцію, за її словами, допоможе запровадження зовнішнього незалежного оцінювання.

«Відомо, що в суспільстві є дуже серйозна проблема корупції, і багатьом здається, що вона нездоланна. Але вдалося істотно цю корупцію зменшити, і населення це визнає, що дуже рідко буває. 42% вважає, що ЗНО зменшило рівень корупції при вступі у виші», – каже Ірина.

У міністерстві освіти тим часом чекають ухвалення у Верховній Раді нового закону «Про вищу освіту». Цей документ, каже міністр освіти Дмитро Табачник, впорядкує ситуацію із платою за навчання.

«Питання досить болюче – це плата за навчання. Створити конкурентоспроможне середовище якісної вищої освіти можливо лише шляхом ухваленням нового закону. 32 статті закону передбачають радикальне розширення автономії вищих навчальних закладів. Як інституційної, так і економічної, фінансової, академічної, університетської», – сказав міністр Табачник.

Загальнонаціональне опитування на тему «Тестування та рівний доступ до якісної вищої освіти» було здійснене на замовлення Альянсу USETI. Соціологи опитали 1801 респондента з усіх регіонів України. Похибка дослідження становить 2,4%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.