Україна потрапила у десятку світових лідерів... з боргів по зарплатах

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.04.2011 10:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13888

Напередодні Міжнародного дня солідарності трудящих 1-го травня Національний форум профспілок України оприлюднив результати моніторингу трудових конфліктів. Результати невтішні для державного сектора.

За результатами профспілкового моніторингу встановлено, що торік Україна опинилася серед 7 країн світу, борги із зарплати в яких були найбільшими у світі.

Причинами цього назване недосконале законодавство та податкову систему, а також порушення законів про оплату праці.

Внаслідок однієї з найменших у світі частки зарплати у вартості кінцевих продуктів та послуг, податковий тиск на фонд зарплати і відсутність у більшості підприємств обігових коштів, за словами авторів моніторингу, спричинили подальше зменшення обсягів зарплатні в Україні, яка в середньому наразі є однією з найнижчих в Європі.

Голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук заявив по необхідність змін до законодавства щодо профспілок, оскільки теперішні закони фактично унеможливлюють такий спосіб боротьби за права найманих працівників, як страйк: "Якщо суд визнає, що визнає, що страйк був проведений незаконно, то всі завдані роботодавцю збитки мають компенсувати наймані працівники".

Політизація профспілок

Якібчук переконаний, що в разі, як не буде ухвалена державна програма зі створення робочих місць, проблема безробіття не буде вирішена, а кількість безробітних буде щороку зростати. Але головною проблемою захисту прав працівників профспілковий лідер вважає політизацію профспілкового руху.

За його словами, моніторинг довів, що в Україні наразі немає жодної профспілки, "яка б не була підконтрольна тій чи іншій партії чи політичній силі". Порушення норм безпеки та охорони праці та відсталі технології, як свідчить моніторинг, забезпечують високий травматизм, особливо у вугільній галузі.

Новим явищем назване витіснення з ринку праці представників малого і середнього бізнесу. Після ухвалення Податкового кодексу кількість фізичних осіб-підприємців скоротилося на третину в порівнянні торішніми даними.

На відміну від Якібчука, директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран вважає, що влада не так витискає малий та середній бізнес з ринку, як сприяє його відходу в економічну тінь.

Поглиблення недовіри

На думку експерта, владі легше контролювати середній клас, що народжується в державі саме в такий спосіб, оскільки тіньовий бізнесмен цілковито залежний від ласки чиновництва і стає неспроможним на протести проти свавілля влади.

Серед політичних наслідків виявлених профспілками результатів моніторингу Таран назвав подовження розшарування у статках між невеликою групою олігархів та рештою суспільства, а також поглиблення недовіри суспільства до політиків та зростання політичної апатії. З боку влади політолог очікує стимулювання суспільних дискусій з проблем мови, історії, політичної символіки, які розколюють українців. А також ретельне блокування обговорення проблем економіки та соціального розвитку держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.