Україна для людей. Ціни на фрукти й овочі в Україні встановили історичний рекорд

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.05.2011 13:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13923

Ціни на основний набір овочів і фруктів в Україні станом на початок травня 2011 були на 72% вищі, ніж роком раніше.

"Цього року ціни на всі основні товари плодоовочевої групи зросли дуже істотно, але найбільший внесок у подорожчання зробили, так звані овочі борщового набору, - говорить Андрій Ярмак, керівник проекту Агроогляд: овочі та фрукти. - За рік український борщовий набір подорожчав на 93% - до рекордного за всю історію України рівня ".

Рекордсменом зростання цін була капуста, ціни на яку збільшилися за рік майже втричі. Буряк подорожчав більш ніж удвічі, картопля рівно вдвічі, а морква - на 86% за рік. Тільки оптові ціни на цибулю в цьому сезоні на початку травня були дещо (на 7%) нижчі, ніж у цей самий час у минулому сезоні.

Тепличні овочі в середньому подорожчали на 23% за рік, а основний набір фруктів - відразу на 48%. Найбільший внесок у зростання цін фруктів внесли яблука, які зросли в ціні в 2,3 рази за рік. Банан подорожчав у середньому на 30% під впливом зростання попиту, викликаного дефіцитом яблука у світі, а цитрусові - в середньому на 10%.

"Основний набір овочів і фруктів українця ніколи в історії не коштував більше, ніж у квітні 2011 року, - зазначив Андрій Ярмак, - Цілком можливо, що новий рекорд не буде встановлений найближчим часом, тобто в травні ми очікуємо зниження вартості плодоовочевої корзини за умови відсутності серйозних природних катаклізмів завдяки появі на ринку широкого асортименту ранньої продукції та зниження цін на тепличні овочі ".

Найбільший внесок у зростання вартості плодоовочевої корзини в квітні зробили традиційні овочі і картопля, що подорожчали відразу на 28%. При цьому різкішо найбільше зросли ціни на моркву - на 55% лише за один місяць. Картопля подорожчала на 33%, а капуста - на 20%. Найменше зросли ціни на цибулю - на 8% за місяць. При тому, що в ЄС ціни на цибулю в квітні знижувалися.

Тепличні овочі за місяць подорожчали на 9%, а фрукти - на 8%. Головною причиною зростання вартості фруктової корзини було яблуко, яке продовжувало зростати в ціні. За даними агентства, запаси яблук у ЄС і в т.ч. в Польщі були найнижчими за останні роки.

Єдиним продуктом, який продовжував упевнено дешевшати, була суниця садова (полуниця), яка за місяць подешевшала більш ніж на третину. Однак її споживання залишалося вкрай низьким і не впливало істотно на загальну картину цін на плодоовочеву продукцію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.