Китайська гречка виявилася у 2,5 рази дорожчою

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.05.2011 17:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13931

Дефіцит гречки дав привід уряду закупити цю крупу в Китаї за ціною, яка в 2,5 рази перевищує стандартну її вартість. При цьому компанія, через яку держава справила закупівлю, була обрана без будь-якого тендеру, фактично “за гарні очі”.

Як стало відомо "Дзеркалу тижня", таку інформацію повідомили в Державній продовольчо-зерновій корпорації України (ДПЗКУ) у відповідь на відповідний депутатський запит Володимира Ар'єва.

Зокрема, як розповів народний депутат, він просив розкрити дані про вартість закупленої Україною китайської гречки. У відповідь у ДПЗКУ повідомили, що "ціна однієї тонни товару складає 1750 USD на умовах CIF (Одеса), тобто ціна в Одесі - 14 тис. грн за тонну".

"При цьому професіонали, які працюють на зерновому ринку, і до яких я одразу звернувся за роз'ясненнями, відзначили, що це дорого. Навіть занадто дорого для такої гречки, яку виробляють у Китаї, і навіть з урахуванням CIF (страховка і транспортування, - ред.)", - повідомив Ар 'єв.

За його словами, максимальною ціною для постачання китайської гречки в Україну фахівці називають не більше 700 USD. "Тобто ціна в 1750 USD абсолютно неадекватна і значно завищена. Абсолютно не зрозуміло, на що пішли ще 1000 US", - підкреслює народний депутат. "Тим паче не зрозуміло, навіщо закуповувалася ця гречка в Китаї, якщо вона виявилася дорожчою, ніж українська", - запитує він.

Ще один цікавий момент: у своїй відповіді ДПЗКУ відзначає, що після транспортування в регіони першої партії гречки, яка прибула напередодні до Одеси, її ціна при продажу в роздробі буде враховувати "мінімальні фіксовані торговельні націнки з урахуванням витрат на розмитнення і доставку". Тут варто відзначити, що раніше Верховна рада спеціально під закупівлю китайської гречки скасувала мито на її імпорт, встановивши на рівні 0%.

"Тобто, виходить, що в ДПЗКУ цим хочуть виправдати необґрунтовано високу ціну гречки. Адже, як розповіли в уряді, її будуть продавати населенню по 19 грн/кг, а не по 14 грн, як анонсувалося раніше", - обурюється народний депутат.

Крім того, розповідає Ар 'єв, у своєму запиті він просив розкрити інформацію про проведені тендери. Так, за версією ДПЗКУ, після "попереднього моніторингу зернового ринку України на предмет визначення контрагента для негайних постачань гречаної крупи з Китаю", була обрана відома компанія "Хліб Інвестбуд".

Обґрунтуванням для такого вибору у відомстві називають те, що вона "найбільш оперативно змогла б здійснити закупівлю" і раніше вже "підтвердила свої можливості успішним виконанням аналогічних контрактів". Ще одним "плюсом" в ДПЗКУ порахували державну частку власності в компанії, що, по ідеї, має "забезпечити додаткові гарантії поставок гречки в Україну".

"Таким чином, з тієї інформації, яку вони мені надали, випливає, що ніякого тендеру фактично проведено не було, і "Хліб Інвестбуд" був обраний "просто тому що він такий хороший", - обурюється Ар 'єв.

Нагадаємо, що контракт з китайською стороною на постачання 20 тис. тонн гречки в Україні був підписаний ще в середині лютого цього року. Для того, щоб товар потрапив до України, було потрібно більше двох місяців - тільки в кінці квітня перша партія з 504 тонн крупи прибула в порт Одеси. Як обіцяють в уряді, протягом травня гречка буде вже доставлена ​​на прилавки на місцях.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.