Тоталітарні символи на святі перемоги над нацизмом

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.05.2011 00:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13932

У столиці відсвяткували День перемоги. На Хрещатику, перед керівництвом держави, червоний прапор прямував попереду державного.

У центрі української столиці пройшла святкова хода з нагоди 66-ї річниці завершення Великої Вітчизняної війни та вшанування її ветеранів і полеглих під час цієї війни. В урочистостях поруч із українською була використана колишня радянська символіка, зокрема – копія радянського прапора Перемоги, хоча Президент України Віктор Янукович і не підписав відповідного закону. Це викликало обурення представників опозиції та частини громадськості.

Дев’ятого травня зранку керівники держави поклали вінки до київського меморіалу невідомому солдатові. Так розпочалися урочистості з нагоди 66-ї річниці перемоги у Великій вітчизняній війні.

А на центральних вулицях столиці цього дня зібралося, за даними правоохоронців, близько 60 тисяч киян.

Південна половина Майдану Незалежності була огороджена: тут місця лише для представників влади та ветеранів Другої світової війни. На Хрещатику перекрили рух, о десятій ранку ним вирушили раритетні автомобілі, озброєння часів Другої світової, на них – люди у формі країн тодішньої антигітлерівської коаліції. За ними йшли військові та ветерани.

Учасник ходи, 92-літній ветеран-танкіст Григорій Адамов каже, що українці мають пам’ятати про перемогу, до якої вони долучилися. «Нащадки мають бути вдячні нашому поколінню. 66 років в нас немає війни. Ми тоді дали таку відсіч ворогу, щоб війн більше не було», – наголосив він.

Очолив ходу Президент України Віктор Янукович, попереду нього несли український національний стяг і так званий радянський прапор Перемоги, який підняли над Рейхстагом у 1945 році.

Виступаючи перед натовпом на майдані Незалежності, Віктор Янукович заявив, що перемога над нацизмом поклала початок будівництву демократичної Європи. І подякував за це ветеранам.

«Турбота про добробут ветеранів має бути серед пріоритетів роботи влади, і критерієм її оцінки. Ми – їхні боржники. Вдячність і опіка над ветеранами – наш священний обов’язок», – зазначив Янукович.

Червоний прапор поруч із державним є загрозою розбрату – академік

Президент засудив тих, хто, за його словами, намагається розколоти Україну спекуляціями на тему Великої вітчизняної війни. Між тим, опозиція звинуватила у спробах такого розколу чинну владу.

Наразі Віктор Янукович не підписав і не ветував ухваленого парламентом закону, який дозволяє на урочистостях з нагоди 9 травня поруч із національною символікою використовувати колишні радянські символи, такі – як прапор Перемоги.

Спробою розколоти Україну такі дії влади назвала, зокрема, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Колись червоний прапор об’єднував у боротьбі проти фашизму. Прикро, що люди при владі свідомо використовують його, щоби роз’єднати країну і наш народ. Це робиться, щоби замаскувати всі негаразди, соціально економічні провали. Я б не хотіла, щоб ми брали участь у такому розбраті».

Використання радянської символіки засуджують і експерти, серед них – доктор філософії академік Мирослав Попович. «Не підлягає сумніву те, що Україна, з одного боку, була в антигітлерівській коаліції. А з іншого, сама була пригнобленою, перебувала під диктатурою. Тому загальна концепція свята і позиція влади здаються мені виваженими. Ветерани можуть нести червоні прапори, якщо вони хочуть. Хоча на місці Президента я б не залишав без розгляду питання використання радянських прапорів, бо така позиція призводить до розбрату у суспільстві», – наголосив академік.

Дев’ятого травня радянський прапор, червону зірку, символи із зображенням вождів Радянського Союзу використали тільки під час урочистостей та як елемент білбордів на вулицях Києва. На будинках парламенту, Адміністрації Президента і на жодній центральній державній установі цього дня червоні прапори не з’явилися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.