Українські вчені розшифрували наукову працю про кінець світу, написану у 1594 році

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.05.2011 10:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13936

У національному університеті “Острозька академія” на Рівненщині під час дослідження творів відомого польського астролога, математика та філософа Яна Лятоша науковці розшифрували дату кінця світу. Він настане в 3036 році.

Дане передбачення написане "варварською" латиною в книзі "Прогностікон" у 1594 році.

"Ян Лятос у праці "Прогностікон" зробив низку передбачень на основі астрономічних розрахунків. Він пророкував військовий успіх Персії проти Османської імперії на початку ХVII століття. Також прогнозував перемогу Священної Римської імперії над Османською імперією, внаслідок чого остання близько 1700 року мала втратити Австрію і частину Угорщини. За умовами Карловицького мирного договору (1699 р.) цей факт справді відбувся", - розповів Петро Кралюк, доктор філософських наук, проректор національного університету "Острозька академія"..

У "Прогностіконі" Ян Лятош стверджує, що після 2511 року на землі почнуться катастрофічні події, описані в книзі "Апокаліпсис", а 3036 р. станеться кінець світу".

За словами Петра Кралюка, який керує дослідженням спадщини польського вченого, творчість Яна Лятоша мало вивчена. "Прогностікон" написаний "варварською", тобто не класичною латиною, що ускладнює його опрацювання.

"Він народився у 1539 році. Працював у Краківському університеті. Через переслідування за критику календарної реформи Папи Григорія ХІІІ науковцю довелося переїхати до Острога. Він був особистим лікарем князя Василя Костянтина Острозького й викладав в місцевій академії математику й астрономію.

Помер у 1608 році в Острозі. Довгий час його могила зберігалася й відоме приблизне місце захоронення – неподалік Острозької академії. Однак, у 1960-х радянська влада знищила кладовище", - додав Петро Кралюк.

Оригінали книг Яна Лятоша збереглися в Кракові та Варшаві. В Острозькій академії в цьому році планують перекласти "Прогностікон" з латинської на українську та видати його.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.