Литва оприлюднить документи радянських чекістів

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.05.2011 09:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13944

В Литві на спеціальному сайті будуть публікуватися оригінали документів діючих в радянські часи в балтійських республіках підрозділів КДБ, який прем’єр-міністр країни вважає злочинною організацією.

"Я бажаю, щоб оприлюднення архівів визнаної злочинної організації - КДБ - послужило справі відновлення історичної справедливості, запобігло спекуляціям про те, що нібито ніякої окупації країн Балтії не було", - сказав напередодні литовський прем'єр Андрюс Кубілюс.

За його словами, публікація документів надасть"вченим і всім, хто цікавиться, можливість ознайомитися з діяльністю і методами радянських репресивних структур".

За даними литовських ЗМІ, не всі документи будуть у вільному доступі. Інформація про 389 колишніх співробітників КДБ оприлюднена не буде, так як у люстраційної комісії недостатньо даних для доказів їх діяльності.

Також не буде у вільному доступі інформації про 1589 осіб, які добровільно зізналися у своїй співпраці з КДБ.

З середини минулого літа в правах були ущемлені колишні таємні співробітники КДБ, які не зізналися люстраційній комісії в своєму минулому. Їм було заборонено до кінця життя займати керівні посади в державних структурах, а також працювати в якості прокурорів, співробітників держконтролю і держслужбовців системи внутрішніх справ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.