Система Вишинського. У макіївських терористів вибивали зізнання тортурами

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 11.05.2011 13:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13951

Вчора в Центрально-Міському райсуді Макіївки почався процес проти студента-програміста Антона Волошина та аудитора Дмитра Онуфрака, яких підозрюють в організації двох вибухів у центрі Макіївки, що прогриміли 20 січня.

На попередньому засіданні суду 23-річному Онуфраку і 22-річному Волошину пред'явлено звинувачення за кількома статтями. Для Волошина найважча - ст. 258 (ч.2) КК "Тероризм" (від 7 до 12 років), для Онуфрака, якого також звинувачують у тероризмі, - ст. 15 (ч.2) "Замах на злочин" разом зі ст. 115 (ч.2 п.6) "Умисне вбивство" (від 10 до 15 років аж до довічного). Хлопців до суду не привезли, були їхні родичі, держобвинувач, адвокати і потерпілі (у їх числі таксист, якого затримані пограбували на 300 грн. І вистрілили в голову з травматика, - ред), пише Сегодня.

Близькі хлопців наполягають - з екстремісткою діяльністю підозрювані не пов'язані, а визнання з них вибили слідчі.

"Спочатку мені подзвонила невістка Катя (вона хвора на епілепсію і зараз на 5-му місяці вагітності. - ред.), Сказала, що Діма вбив когось, і він в міліції, - розповіла Ірина Онуфрак, мама Дмитра. - Поїхали в УВС Гірницького району, там цей таксист сидить цілісінький, але в нього по всьому обличчю був накладений пластир".

Сина після арешту вона бачила мигцем біля Гірницького райвідділу - там його тримали до переведення в Донецьке СІЗО.

"У Діми очей не було видно, так обличчя набрякло. По нирках били, видно, добре. А у другого хлопчаки вся рука була перебита, забинтована", - розказала Ірина.

Друга мама - Тетяна Волошина - про зламану руку сина не розповідає.

"Хочу, щоб розібралися по суті. Адвокат сказав, питання про руку не піднімати. Але у версію тероризму я не вірю", - пояснила вона.

А Ірина Онуфрак вважає, що Тетяна Волошина просто боїться. Ірина за фахом лікар-дерматолог, але поки не працює. Після допитів у СБУ (відомство відразу забрало справу у міліції, після того як відбитки пальців одного з хлопців збіглися з тими, що були на записці. - ред.) у жінки стався гіпертонічний криз, і вона довго лежала в лікарні. Ірина згадує, що в облСБУ спочатку говорили, що розберуться, а потім зажадали ключі від будинку в селищі Осипенко Макіївки (там жив Дмитро з дружиною до арешту, а сама вона проживає в місті Кіровське. - ред.).

"Я відмовилася - вони потім самі до будинку потрапили, і докази відразу з'явилися. Будинок ще "халупою" називали, а ставлення старшого слідчого до мене, та й до своїх підлеглих було просто хамське. 5 березня до будинок потрапили, а 15 березня змушували написати заяву про те, що хочу, щоб будинок обшукали, тобто заднім числом", - говорила вона.

Останньою краплею для Ірини стала вимога підписати протокол, де вона заявляє, що мішками для сина тягала гідроперит (основа для вибухівки. - ред.).

"Я на протоколі написала, що з фантазіями слідчого не згодна. Тут на мене напали. Кажуть, зайшли сюди свідком, а вийдете підозрюваною. У результаті все на сина повісили. Його бін Ладеном якимось призначили", - розповіла жінка.

Після цього допиту, який тривав 8 годин, Ірина і попала в лікарню з тиском.

Вона, до речі, написала в прокуратуру і СБУ листа з проханням розібратися по суті і пустити її в будинок, де жив її син.

"22 квітня запит був розглянутий. Всі заходи, проведені облСБУ, визнані законними", - повідомила прес-секретар облпрокурора Яна Соболевська. Прес-секретар СБУ Марина Остапенко також підкреслила, що в діях працівників облСБУ порушень не було.

Відомий адвокат Сергій Салов розповів, що покарання за розбій і замах на вбивство приблизно таке ж, як і за тероризм.

"Крім того, підсудним все одно - сидіти однаковий термін доведеться що за розбій, що за тероризм. З моральної точки зору вони-то винні. А для правоохоронців - не все одно. З хлопцями могли домовитися - ви берете на себе статтю тероризму, а на зоні отримаєте лояльне ставлення", - припустив Салов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.