Уряд роздав WiMAX

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.11.2006 10:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1397

Експерти вважають, що на сьогоднішній день найбільш цікавими для учасників ринку бездротових телекомунікацій залишаються все-таки Київ і область.

Вчора пройшли перші торги за право володіння регіональними WiMAX-Ліцензіями, під час яких удалося продати більше 30 ліцензій на суму 14 млн грн ($2,7 млн), повідомляє Ринок.biz.

Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) учора визначила переможців торгів «з голосу» за право володіння регіональними WiMAX-Ліцензіями. Дві із чотирьох ліцензій на Київ і Київську область дісталися «Технологічним системам» (ТС), що заплатили за них 1,89 млн грн і 0,25 млн грн відповідно. «Технологічні системи» цього року перейшли під контроль одного з найбільших російських операторів зв'язку «Комстар-Отс»

Ліцензії, на Київ і Київську область, що залишилися, одержить маловідома компанія «Укрком» (Київ - 1,6 млн грн і Київська область - 0,38 млн грн). Крім того, ТС одержали ліцензії на Львівську (1,3 млн грн) і Одеську (0,815 млн грн) області.

Експерти вважають, що на сьогоднішній день найбільш цікавими для учасників ринку залишаються все-таки Київ і область. Купивши WiMAX-Ліцензії на ці регіони, «Комстар» одержить доступ до найбільш платоспроможних корпоративних клієнтів. Однак разом з тим, «Комстару» доведеться зіштовхнутися з найдужчими з можливих на цьому ринку конкурентів - операторами мобільного зв'язку, які тільки збираються взяти участь у торгах за національні WiMAX-Ліцензії.

«Київська, а також області інших найбільших міст мають найбільший потенціал для продажу послуг з технології WiMAX, тому залучають у першу чергу найбільш великих гравців»,- відзначає аналітик компанії «Конкорд Капітал» Олександр Паращий.

Ще один з найбільших операторів ринку зв'язку – "Голден Телеком" отримає ліцензії на не менш привабливі області – Дніпропетровську і Харківську. Компанія запропонувала приблизно по півмільйона гривень за кожен регіон.

За словами члена НКРЗ Володимира Олійника, найбільш цікаві торги ще спереду. «Є ще три загальнонаціональні ліцензії. За них будуть торгуватися 16 компаній, серед яких найбільші мобільні оператори. Думаю, що ціна за одну ліцензію в ході торгів може досягти 10 мільйонів гривень»,- повідомив він. Точна дата торгів поки не визначена.

«Українські новітні технології» отримали ліцензію на WiMAX

Ще раніше, Національна комісія регулювання зв'язку видала компанії «Українські новітні технології» ліцензію на користування частотами 3,4-3,6 ГГц для впровадження технології широкосмугового бездротового доступу до Інтернет WiMAX.
НКРЗ дозволила компанії достроково впровадити нову радіотехнологію в смузі частот 3,4-3,6 ГГц, раніше призначеної для радіорелейного зв'язку.

Ліцензію видано на 15 років на всі регіони. Початок користування ресурсом - червень 2007, повне освоєння - червень 2013.

У той же час, відповідно до рішення, початок користування частотами за виданою ліцензією обмежено в тих місцях, де не забезпечується електромагнітна сумісність із діючими радіоелектронними засобами.

За заявкою УНТ комісія також прийняла рішення про анулювання старої ліцензії УНТ, виданої в 2002 році на використання частот для передачі й ретрансляції телевізійного зображення, передачі звуку, телефонії, Інтернет, даних й іншої цифрової інформації на території України.

Як повідомлялося раніше, у липні УНТ завершила судовий позов із НКРЗ за ліцензію на діапазон 3,4-3,7 ГГц, уклавши мирову угоду, що передбачає скорочення її частот з 300 до 200 МГц.

Таким чином, компанія одержала право на діапазон 3,4-3,6 ГГц і домовилася з комісією про видачу їй нової ліцензії на WiMAX.

40% УНТ належить фонду «Російські технології» (дочірня структура «Альфа Груп»), 20% - фонду Intel Capital, інші - групі фізичних осіб.

WiMAX - протокол бездротової широкополосной радіозв'язку, що дозволяє надавати одночасно послуги телефонії, широкополосного доступу в інтернет і передачі даних без використання кабельних ліній.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.