Дешевий газ за ЧФ. Російський газ для України подорожчає до $400

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 12.05.2011 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13970

Ціна російського газу для України наприкінці 2011 року перевищить 400 доларів за тисячу кубометрів з урахуванням знижки в 100 доларів.

Про це 12 травня повідомив заступник начальника департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості Костянтин Бородін.

"Прогнозна ціна для України в III кварталі - 350 доларів за тисячу кубометрів, в IV (кварталі) - 400 і вище з урахуванням знижки", - заявив він.

За словами Бородіна, чинний українсько-російський газовий контракт від 2009 року "не відповідає останнім змінам на ринку". Крім того, в ньому відсутні зміни, внесені в аналогічні угоди ВАТ "Газпром" з компаніями європейських країн.

Заступник глави департаменту зазначив, що Україна пропонує змінити базову ціну в газовому контракті, включити до нього знижки, існуючі в контрактах з європейськими компаніями, у тому числі на обсяг купівлі й на літній період. Українська сторона виступає за зміну складової формули, прив'язаної до газойлю, оскільки цей енергоресурс не використовується в країні.

Бородін підкреслив, що переговори про зміну газового контракту йдуть не перший рік. "Будемо сподіватися, що вони (угоди) через певний час будуть приведені до реалій, що склалися на ринку", - додав він.

Нагадаємо, раніше міністр з питань палива та енергетики Юрій Бойко прогнозував, що ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 року складе 347 доларів за тисячу кубометрів.

У першому кварталі ціна на російський газ для України складала близько 264 доларів, а в другому майже досягла відмітки в 296 доларів за тисячу кубометрів. Прем'єр-міністр України Микола Азаров наполягає, що оптимальна для української економіки ціна на російський газ складає 200 доларів за тисячу кубометрів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.