На супутнику Юпітера виявили море з лави

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.05.2011 16:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13983

Співробітники Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, Санта-Круса і Університету штату Мічиган знайшли нове пояснення феномена постійно діючих вулканів на супутнику Юпітера Іо.

Як повідомляє представник Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадіні, астрономи виявили під поверхнею супутника величезний шар лави в розплавленому і напіврозплавленому стані, до складу якої входить особлива магматична порода, що зустрічається на Землі і здатна накопичувати й передавати електричний струм. Він у значних кількостях здатний живити розплавленою лавою численні вулкани Іо.

Він також зазначає, що наявність підземного моря лави, що досягає товщини більш 50 км, встановлено вперше. Іо є найбільш вулканічно активним тілом Сонячної системи: назовні супутника щорічно виплескується у 100 разів більше лави, ніж з усіх вулканів Землі разом узятих. Варто зазначити, що вулкани супутника Юпітера рівномірно розподілені по всій його поверхні.

"Ми нарешті зрозуміли, звідки береться лава. Виявляється, що Іо постійно подає в магнітне поле Юпітера сильний сигнал, що свідчить про наявність розплавленої або напіврозплавленої породи глибоко під поверхнею", - пояснив Крішан Кхурана із Каліфорнійського університету.

Вчені припускають, що мільярди років тому на нашій планеті і Місяці існували такі ж моря лави, які з часом остигли. У разі якщо ця гіпотеза вірна, вулканізм супутника Юпітера ілюструє картину того, що відбувалося на Землі в початковому етапі її еволюції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вченим вдалося зафіксувати дощі на екваторі Титану - шостого супутника Сатурна і єдиного, крім Землі, об'єкта Сонячної системи, на якому також є погодні цикли.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.