В українських містах вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.05.2011 20:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13992

Сьогодні в українських містах відбулися заходи до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

У Тернополі біля стели політичним в'язням та репресованим біля музею політв'язнів зібралися представники влади, громадськості, Спілки політв'язнів і репресованих.

Після того, як присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто постраждав під час репресій радянських часів, священики Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату відслужили поминальний молебен за невинно убієнними, а учасники акції поклали квіти до стели як знак скорботи і поваги .

"Біля стін музею політичних в'язнів і репресованих, який колись служив слідчим ізолятором КДБ, особливо відчувається подих історії. Тут карали патріотів, для яких ці підземелля стали кордоном, що розділив існування на "до" і "після", на волю і неволю, поставили хрест на їхньому майбутньому, а комусь перекреслили молоде життя", - сказав у своїй промові голова облдержадміністрації Валентин Хоптян.

Він також оглянув експозицію Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів, експозиції якого розміщені у 28 камерах будівлі колишнього слідчого ізолятора КДБ.

У Житомирі з цієї нагоди відбувся мітинг-реквієм у районі Путятинського провулка біля пам'ятного знаку, встановленого на місці поховання закатованих під час репресій житомирян.

На мітингу наголошувалося, що в 1990 році прокуратурою Житомирської області було порушено кримінальну справу з метою встановлення місць поховання жертв політичних репресій в Житомирі.

У ході розслідування цієї справи було проведено ексгумацію останків репресованих, знайдених пошуковцями в районі Путятинського провулка.

Зокрема, здійснили 20 розкопок, у 5 з яких виявлено останки 138 осіб. Саме ці останки рішенням Житомирського міськвиконкому були перепоховані біля єврейського кладовища.

Також до Дня пам'яті жертв політичних репресій в Житомирській обласній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича відбулася презентація третього тому книги Реабілітовані історією. Житомирська область, яка продовжує висвітлення трагічних подій в історії України та області, пов'язаних з політичними репресіями 1917-1980-х років ХХ століття.

Вона є частиною 27-томної науково-документальної серії книг Реабілітовані історією, яка присвячується пам'яті та відновленню історичної справедливості щодо мільйонів громадян колишнього Радянського Союзу, які стали жертвами тоталітарного режиму.

У Львові у заходах до Дня пам'яті жертв політичних репресій взяли участь керівники міста й області.

Спільно з представниками правоохоронних органів, ветеранських організацій та громадськості присутні поклали квіти до пам'ятника Жертвам комуністичних злочинів та пам'ятної таблиці Жертвам спецслужб тоталітарних режимів у Львові.

Біля Меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів Тюрма на Лонцького, який є першим в Україні музеєм-в'язницею, духовенство відправило панахиду за загиблими, замучениими і постраждалими від політичних репресій.

У своєму виступі голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк зазначив, що "збереження пам'яті про невинні жертви нелюдського більшовицького режиму є нагадуванням і застереженням для майбутніх поколінь українців - немає нічого страшнішого від тоталітарного режиму. Бездумне винищення українського народу стало основною політикою злочинного режиму, його самоціллю".

День пам'яті жертв політичних репресій - щорічний національний пам'ятний день в Україні, який відзначають у третю неділю травня.

У Луцьку в рамках відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій на Замковій площі відбувся мітинг-реквієм.

Участь у ньому взяли представники влади, духовенства, громадських організацій, жителі міста. На початку заходу архієпископ Луцький і Волинський Михаїл відслужив панахиду.

"Ми сьогодні тут для того, щоб відзначити, щоб пам'ятати минуле і творити майбутнє", - зазначив міський голова Микола Романюк.

"Вічна пам'ять загиблим. Вічна слава тим героям, які живуть поруч з нами", - сказав він і подякував присутнім за те, що вони прийшли вшанувати пам'ять жертв політичних репресій.

Сьогодні Янукович звернувся до українського народу в День пам'яті жертв політичних репресій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.