"Нафтогаз України" планує взяти 550 млн. дол. кредиту Credit Suisse

Автор/джерело -  © РБК Україна



Дата публiкацiї - 9.11.2006 16:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1402

НАК “Нафтогаз України” планує залучити кредит в найбільшому швейцарському банку Credit Suisse International на суму 550 млн. дол. США строком на 5 років.

Про це повідомило джерело в міністерстві палива та енергетики. Кошти надійдуть двома траншами, зокрема перший - на 350 млн. дол. - очікується до кінця 2006 р.

У компанії цю інформацію також офіційно підтвердили, але нагадали про існування боргу понад 300 млн. дол. за газ перед “RosUkrEnergo”. Не заперечували в НАК і наявності дефіциту оборотних коштів.

Нагадаємо, що уряд у травні 2006 р. дозволив "Нафтогазу України" залучати кредити іноземних фінансових установ для фінансування сезонних касових розривів після узгодження з міністерством палива та енергетики, міністерством фінансів і міністерством економіки.

Слід зазначити, що 8 листопада голова правління НАК "Нафтогаз України" Володимир Шелудченко заявив, що компанія має намір погасити борг за природний газ перед “RosUkrEnergo” до кінця 2006 року. Він підкреслив, що сума заборгованості скоротилася до 314 млн. дол. і частина боргу може бути погашена за рахунок послуг "Нафтогазу України". Також за словами В.Шелудченко, у “RosUkrEnergo” є заборгованість за послуги із закачування та зберігання газу в ПХГ.

У той же час, “RosUkrEnergo” чекає погашення боргу "Нафтогазу України" лише "живими грошима", підкреслили РБК у прес-службі RUE."У “RosUkrEnergo” є заборгованість за послуги із закачування та зберігання газу в ПХГ, але ні про які активи або послуги не йдеться, компанія чекає платежів у формі грошових коштів", - сказали в прес-службі.

Що стосується суми боргу, що залишився, то, за даними RosUkrEnergo, вона як і раніше складає 322,2 млн. дол., нових надходжень не було. Коментуючи інформацію "Нафтогазу" про скорочення борга до 314 млн. дол., в компанії пояснили, що, мабуть, "це особливості обліку, зробленого "Нафтогазом".

Раніше в “RosUkrEnergo” розраховували, що нові умови постачання газу до України на 2007 р. прискорять повернення боргів НАК "Нафтогаз України". Йшлося про підписаний між “RosUkrEnergo” і ЗАО "Укргаз-енерго" контрак, згідно з яким у 2007 р. Україні буде продано 55 млрд куб. м природного газу середньоазіатського походження за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м, зараз ціна складає 95 дол. за 1 тис. куб. м.

НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально-інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої здобувають понад 97% газу та нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобуванням нафти і газу, їх транспортуванням, а з осені 2002 року і реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.

“RosUkrEnergo” (50% акцій - у ЗАТ "АБ "Газпромбанк", ще 50% - у швейцарської компанії Raiffeisen Investment AG - дві фізичні особи) є єдиним постачальником імпортного газу в Україну, продаючи його через спільне підприємство з "Нафтогазом України" - ЗАТ "Укргаз-енерго". У 2006 р. "Нафтогаз України" накопичив заборгованість за поставлену “RosUkrEnergo” енергосировину в сумі 371,8 млн. дол., яку планувалося погасити ще в липні ц.р., але колишній уряд в особі Міністерства фінансів відмовив "Нафтогазу" в наданні державного кредиту на 1 млрд дол. для виплати боргу і закупівлі додаткових обсягыв газу для закачування у підземні сховища. У серпні 2006 р. “RosUkrEnergo” попередило "Нафтогаз України" про можливе звернення до Стокгольмського арбітражного суду, якщо українська компанія не виплатить борг до 15 серпня 2006 р. 18 серпня ц.р. боржник погасив 49,6 млн. дол. з 371,8 млн. дол. Після неодноразових зустрічей керівництва Газпрому і міністра палива і енергетики України Юрія Бойка, українська сторона повідомила, що борг остаточно буде погашений до жовтня 2006 р. але так і не зробила цього.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.