Новий закон про вибори вкраде половину голосів українців

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 17.05.2011 12:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14020

Запровадження на парламентських виборах п’ятивідсоткового прохідного бар’єру призведе до втрати половини голосів виборців, які розподілять між собою партії-переможці.

Про це заявив народний депутат Юрій Ключковский на зустрічі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем.

Лавринович обговорив проект закону про вибори народних депутатів з представниками політичних партій. Вони піддали жорсткій критиці документ, заявивши про неприйнятність змішаної системи виборів і збільшення прохідного бар'єру з 3% до 5%. Втім, міністр повідомив присутніх, що ключові положення проекту змінені не будуть, пише видання "Коммерсант-Украина".

Пропозиція про зустріч з міністром юстиції викликала інтерес у політичних партій. На захід прийшли представники більше політичних сил - найбільші направили на зустріч юристів, що спеціалізуються на виборчому праві, а дрібні були представлені на рівні керівників.

У представників партій знайшлися зауваження до законопроекту. "Перехід до змішаної системи - це крок назад. Україні слід було переходити до відкритих списків, які обіцяв кандидат в президенти Віктор Янукович", - підкреслила лідер Народно-демократичної партії Людмила Супрун, викликавши оплески залу.

Глава Мін’юсту у відповідь заявив, що тип виборчої системи вибраний особисто президентом Віктором Януковичем і дискутувати про його зміну немає сенсу.

Незважаючи на заяву міністра, що основні параметри законопроекту зафіксовані, кожен з тих, хто виступав, критикував змішану систему, високий виборчий бар'єр і відмову від виборчих блоків. "На виборах 2007 року при бар'єрі в 3% було втрачено 24% голосів, розподілених між партіями-переможцями. У 1998 році - останній рік вибору з бар'єром в 4% - "бонус" складав вже 30%. А при бар'єрі в 5%, якщо виходити з сьогоднішніх рейтингів, втрачається половина голосів. Це ви називаєте пропорційною системою?" - звернувся до глави Мінюсту народний депутат Юрій Ключковский, що представляв на засіданні партію "Наша Україна".

Ключковский розповів також про технічні проблеми законопроекту - про можливість неконтрольованої видачі відкріпних талонів, небезпеку масового голосування вдома за прикладом 2004 року, про право виборчкомів приймати рішення третиною свого складу, "забувши" повідомити про засідання неугодних керівництву членів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.