Своя рука владика. Дерибан бюджету буде втаємничено

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.05.2011 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14024

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що одне із завдань змін до закону про тендерні закупівлі – сховати рух державних коштів від громадськості.

Про це Віце-спікер сказав коментуючи прийняття парламентом Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель, повідомила його прес-служба.

Говорячи про зміни, які були ухвалені парламентом, Томенко відмітив, що. «звичайно, є позитиви, які стосуються цілої низки норм, згідно з якими тендерні закупівлі в принципі неможливі або абсурдні для специфічних видів діяльності». «Скажімо, для кіно-діяльності, концертної діяльності, забезпечення функціонування гуманітарно-соціальних закладів особливо у сільській місцевості та невеликих містах», - перечислив він.

Натомість, Віце-спікер наголосив на тому, що однією з ключових проблем Закону є бажання приховати від громадськості те, як проходить тендер і чим він завершується. Микола Томенко підкреслив, що фактично зведена до мінімуму діюча стаття 10 «оприлюднення інформації про закупівлю». Зокрема, виключені абзаци 5, 8, 10, 11, 13, 14 та 15, в яких йшлося про оприлюднення повної інформації про хід та ведення тендерної процедури. Він наголосив, що Законом скасовуються положення щодо оприлюднення інформації: про відхилення пропозиції конкурсних торгів, кваліфікаційної або цінової пропозиції, а також звітів про результати проведення процедури закупівлі, документація конкурсних торгів, протокол розкриття конкурсних пропозицій, інформація про відхилення конкурсних торгів тощо. Віце-спікер підкреслив, що наявність цієї інформації давала можливість «з одного боку мати повну інформацію про те, як відбувався тендер, а отже з’ясувати ймовірність змови та корупційних дій». Окрім того, за словами М.Томенка, це давало можливість оскаржити тендерну процедури в разі її незаконності. «Як оскаржити незаконність тендерних процедур, якщо ця інформація не публікується», - підкреслив він. Микола Томенко ще раз наголосив, що зняття цих норм фактично зводить нанівець можливість боротьби з попередньо визначеними переможцями. «Можна сказати, що за цієї схеми фактично неможливо конкурувати з тими фірмами, які будуть попередньо погоджені організаторами торгів», - сказав він.

Спробою обійти тендерні закупівлі Томенко також вважає наявність норми про проведення без тендеру закупівель «у зв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин», які, як він наголосив, в Україні відбуваються щоденно. «У нас кожний день особливі обставини», - сказав М.Томенко, підкресливши, що в Законі не вказано хто і яким чином ці особливі обставини визначає. Віце-спікер нагадав, що в Законі вже є норма про проведення державних закупівель без тендеру, в якій чітко вказано про таку можливість лише в разі «нагальної потреби у здійсненні закупівлі, пов'язаної з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, а також надання у встановленому порядку Україною гуманітарної допомоги іншим державам».

За зміни до Закону проголосували 231 народний депутат. Зокрема, від Партії регіонів, КПУ та Народної партії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.