Люди не довіряють лідерам, які ініціюють вихід на вулиці з протестами

Автор/джерело -  © ZIK



Дата публiкацiї - 17.05.2011 23:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14031

В Україні є певна інерція розчарування в Майдані 2004-2005 років. І це полягає в тому, що люди не хочуть, аби за рахунок їхнього протесту до влади приходили політики, які потім зраджують їх інтереси і реалізують свої вузько корпоративні цілі

В Україні є певна інерція розчарування в Майдані 2004-2005 років

Про це сьогодні, 17 травня, у коментарі ЗІКу повідомив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

На його думку, День гніву, який відбувся 14 травня у столиці, був певною мірою фальстартом ініціативи «Спільна справа» Олександра Данилюка. І подібні акції можуть девальвувати протестні ініціативи, які пропонують інші політичні сили та громадські організації.

«Те, як ця акція була організована, вказує на відсутність координації дій між різними громадськими протестними ініціативами, які виступають проти тих чи інших нюансів реформ, що проводяться в державі», – зазначив Віталій Кулик.

З іншого боку, сказав експерт, низька мобілізація під час цієї акції протесту вказує на те, що ресурси для підняття людей на боротьбу достатньо невеликі. А по-друге, існує недовіра до тих лідерів, які ініціюють протестні ініціативи.

«У суспільстві справді назріває соціальна нестабільність, все більше людей готові вийти на вулиці для акції протесту, але не хочуть інвестувати свій протест у політичних спекулянтів», – вважає експерт.

На його думку, ті, хто ставить економічні цілі, а вже потім політичні, мають більше шансів бути почутими.

Віталій Кулик також не виключає, що метою деяких протестних акцій є відставка Прем’єр-міністра Азарова. «Рівень довіри до Прем’єра є достатньо низький. Азаров не працював над формуванням власного політичного іміджу. Можливо, спочатку це була навіть його перевага при призначенні на посаду. Але зараз це негатив, оскільки його небажання працювати з пресою, небажання формувати імідж усього уряду позначається на низькій довірі до Прем’єра і до всього Кабміну», – зазначив політолог.

З іншого боку, за його словами, зараз очевидно, що настав час нової якості реформ. Тому не виключено, що Азаров все-таки буде відправлений у відставку. Але коли це відбудеться – поки що незрозуміло.

«Поки що він задовольняє владу. Існує чітка взаємодія між урядом і Адміністрацією Президента. Але деякі питання, які реалізує уряд, не вписуються ні в концепцію реформ, ні в месиджі, які були дані в посланні Президента. Є перевага ручних форм управління. Влада фактично не пропонує на випередження якісь ініціативи, а реагує на ту чи іншу нестабільність у суспільстві. І це є неправильний підхід», – підкреслив Віталій Кулик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.