Сидяча робота викликає рак та ранню смерть!

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.05.2011 01:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14032

Лікарі не раз говорили про шкоду сидячого способу життя, але дослідження центру Medical Coding та групи експертів з Університету Західної Австралії перевернуло уявлення про це питання.

Як виявилося, якщо людина сидить більше шести годин на день, то ризик ранньої смерті підвищується на 40% протягом 15 найближчих років.

Вчені обумовлюються: збільшення ризику на 40% відноситься до жінок. Чоловікам же пощастило трохи більше. Для них шість годин сидіння збільшують ризик смерті в молодому віці на 20%.

Справа в тому, що за робочий день активність м'язів зводиться до нуля. У момент, коли людина сідає, практично повністю зникає електрична активність м'язів ніг, різко знижується швидкість спалювання калорій (до однієї калорії в хвилину!), а також суттєво зменшується вироблення ензимів, що прискорюють обмін речовин.

У зв'язку з чим, люди, що багато сидять, у два рази частіше страждають від хвороб серця.

Дослідники констатують зміну способу життя людей останнім часом. Так, людина практично постійно сидить. У середньому кожна людина на планеті сидить 9,5 годин. Це навіть менше 7 годин, які витрачаються на сон. Не дивно, що достатньо лише кількох років сидячої роботи, щоб з'явилися серйозні проблеми зі здоров'ям.

Людське тіло не призначено для такого способу життя, пише портал MedicalBillingandCoding.org, який виступив з інформаційною кампанією під назвою “Сидіння вбиває”.

За порадами медиків, людині варто скоротити час, який вона проводить сидячи, до трьох годин на день. Також експерти пропонують більше 30 хвилин приділяти активної фізичному навантаженню і вставати та проходжуватися по можливості частіше.

Крім того людям з сидячою роботою слід намагатися якомога менше сидіти у вільний час.

Медики: сидячий спосіб життя смертельно небезпечний

Десять років роботи в офісі подвоюють ризик розвитку раку кишечника

Результати нових досліджень розвитку раку не порадують мільйони людей, змушених щодня довго працювати, сидячи в офісі за комп'ютером.

Вчені прийшли до висновку, що провівши таким чином 10 або більше років, людина, окрім зазначених вище проблем, отримує майже у два рази більший ризик розвитку деяких видів раку кишечника.

Більш того, навіть якщо такий працівник регулярно відвідує тренажерний зал, щоб підтримувати себе у формі, ймовірність появи у нього пухлини все одно буде вдвічі вище. Як пише The Telegraph, висновки вчених були опубліковані в Американському журналі епідеміології.

Дослідження також підтвердило, що чоловіки, які більшу частину дня на роботі сидять, мають на 30% більше шансів отримати рак простати, ніж ті, чия робота пов'язана з активною діяльністю.

Дослідження провела група експертів з Університету Західної Австралії. Вони опитали 918 хворих на рак кишечника про умови їхньої роботи і порівняли з умовами роботи 1021 осіб, що не мають раку. Експерти також цікавилися способом життя обох груп та рівнем їх фізичної активності.

Результати показали, що у людей, які провели на сидячій роботі більше 10 років, розвиток пухлини в дистальній товстій кишці (велика частина кишечника, що з'єднує його з прямою кишкою), відбувалося майже у два рази частіше (94%). Вони також мали на 44% більше шансів розвитку раку прямої кишки.

На думку вчених, сидячий спосіб життя призводить до збільшення рівня цукру в крові і порушення процесу вироблення інсуліну, що пов'язано з розвитком раку кишечника. При цьому, за словами дослідників, їхні результати показують, що жодне активне дозвілля не може компенсувати шкоду від тривалого сидіння на роботі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.