“Рускій мір” має наміри знищити унікальну пам’ятку історії України-Русі?

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 18.05.2011 12:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14036

Майбутнє фундаменту Десятинної церкви в Києві посварило столичних чиновників та архітекторів: перші вимагають відбудувати церкву, другі - категорично проти.

Про це розповіли учасники прес-конференції, яка повинна була бути присвячена оголошенню переможців бліц-конкурсу на проект концепції реконструкції території Стародавнього Дитинця.

За словами архітектора Лариси Скорик, під час голосування (воно було таємним, були присутні 13 з 15 членів журі) відбулася дивовижна річ: Андрій Вінграновський (голова державної служби з питань національної культурної спадщини) підняв питання про те, що була порушена процедура голосування та потрібні голоси всіх членів журі. Один з відсутніх членів журі в телефонному режимі передав право голосу іншому члену журі - в порушення всіх правил. Відповіді від другого так і не дочекалися. У результаті голосування було зірване, роботи знову запечатані в конверти, а голосування вирішено провести знову - через день-два, коли вдасться зібрати всіх учасників журі. Тільки на цього разу, як запевнив головний архітектор столиці Сергій Целовальник, голосування буде відкритим.

Однак причина конфлікту виявилася ще цікавішою. «Той конфлікт, який існує в суспільстві, існує і в комісії, - пояснив депутат Київради Олександр Бригинець. - І тут ситуація склалася таким чином, що архітектори, люди з профільною освітою, виступають категорично проти спорудження храму, в той час як чиновники лобіюють варіанти забудови».

Варто відзначити, що сам головний архітектор Києва виступає проти будівництва на Дитинці. «З самого початку мова про відродження Десятинної церкви не йшла... Є передумови подивитися на весь Стародавній Дитинець як на Акрополь, один з найбільших у Європі. При цьому археологія повинна залишитися - і це я кажу про всю територію Дитинця, включаючи фундамент Десятинної церкви», - заявив Целовальник.

За таку позицію, як розповіла Лариса Скорик, головний архітектор Києва накликав на себе гнів церковників (яких Скорик також охрестила мракобісами, але попросила не плутати з усією церквою): за її словами, служителі культу, які лобіюють будівництво храму, навіть пригрозили Целовальнику анафемою за відмову від «богоугодної справи».

Якщо ж говорити про сьогоднішній конкурс, то поки фаворитом залишається проект без великої храмової споруди - він набрав п´ять голосів. На другому (4 голоси) і третьому (2 голоси) - варіанти з храмом.

На конкурс було представлено 9 робіт з 13 заявок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.