Лави проФФесіоналів Азарова очікує зачистка

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 20.05.2011 11:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14061

На Кабмін Миколи Азарова чекає нова хвиля відставок або масштабне пере форматування, прогнозують політики та експерти.

Основними кандидатами "на виліт" вважаються міністр освіти і науки Дмитро Табачник, віце-прем'єр і міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, міністр оборони Михайло Єжель, міністр ЖКГ Віктор Тихонов, і сам глава уряду Микола Азаров.

Приводом для прогнозів стало нещодавнє звільнення міністра охорони здоров'я Іллі Ємця. Багато хто вважає його провісником ротації уряду. Експерти кажуть, що заміна окремих гравців потрібна як громовідвід для реакції на непопулярні рішення уряду, пише видання "Экономические известия".

"Влітку буде переформовано уряд. Тому що з самого початку було зрозуміло, що завдання для цього уряду - десь рік-півтора. Зібрати - це одне, а реформувати - інше. Зараз центром розробки реформ є Адміністрація президента і президент", - зазначила депутат Ради від Партії регіонів Інна Богословська.

Директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що сьогодні в зоні ризику - третина міністрів. Але головне, на думку експерта, не прізвища і партійна приналежність, а принципи оновлення Кабміну.

"Зараз з'явився новий привід для відставки кабмінівських чиновників. Мовляв, не впоралися з реформами. А маючи досить багато повноважень, президент може "видворяти" з влади незручних людей - під слушним приводом боротьби з їхньою пасивністю", - зазначив Фесенко.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький впевнений, що у деяких членів Кабміну є 100%-й імунітет. "Такі люди, як Андрій Клюєв, Борис Колесников, Юрій Бойко, є ключовими фігурами уряду і Партії регіонів, їх чіпати не будуть", - переконаний він.

Народний депутат кількох скликань, громадський діяч Левко Лук'яненко вважає, що, незважаючи на численні чутки про можливу відставку, у прем'єра є всі шанси залишитися на чолі Кабміну. "Хоча позиції Азарова слабшають з кожною відставкою міністра, бо явно приходять не його люди, у нього є шанс залишитися. Думаю, їм можуть пожертвувати тільки в крайньому випадку. Тим більше, Янукович і Азаров з однієї команди", - сказав він.

Комуніст Георгій Крючков з підозрою ставиться до подібних розмов. "У мене немає сумнівів у тому, що відставки будуть. Але аналізувати цю ситуацію складно - у нас непередбачуваний президент. Хоча я не розумію, навіщо це ... Не бачу інших менеджерів, які б працювали краще, ніж нинішні. За 20 років 20 урядів - це вже занадто. Це ненормально. Ми весь час під напругою живемо. А в результаті у нас міняють шило на мило", - вважає Крючков.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.