Вчені розкрили ще одну таємницю організму людини

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 20.05.2011 16:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14067

Вчені з’ясували, як око розрізняє тонкі деталі кольорів зображень. Виявилося, що цей процес грунтується на невідомому раніше механізмі позитивного зворотного зв’язку в сітківці, пишуть вчені в журналі PLoS ONE.

Один з ключових процесів, що визначає здатність до зору - це розрізнення темних і світлих об'єктів, або контрастний зір. Він підтримується за рахунок механізму негативного зворотного зв'язку, що працює між сусідніми клітинами сітківки.

Клітини, що залягають прямо під поверхнею сітківки, отримують сигнал від фоторецепторів (паличок і колбочок), і, в тому випадку, якщо око бачить темну пляму, фоторецептори виділяють глутамат, який призводить до деполяризації мембран цих клітин і вони стимулюють припинення викиду глутамату сусідніми фоторецепторами. У результаті око бачить не розмиту пляму, а пляму з чіткими кордонами.

Побічним ефектом цього процесу повинна була б стати втрата здатності ока розрізняти дрібні деталі - проте цього не відбувається.

Автори нової роботи з'ясували, що темні об'єкти стимулюють додатковий викид глутамату самими фоторецепторами і їх найближчими сусідами. Такий місцевий позитивний зворотний зв'язок дозволяє оку розрізняти дрібні деталі, не розмиваючи при цьому межі темної плями.

Дослідники вважають, що досі їм не вдавалося виявити цей механізм у дуже добре вивченому об'єкті - сітківці, з тієї причини, що він дуже легко руйнується навіть при мінімальній підготовці препарату для дослідження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.