Луценка привезли у Печерський суд. Судитимуть таємно

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 23.05.2011 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14083

Екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка доставлено з лікарні швидкої допомоги в Печерський суд.

Про це повідомила прес-служба Народної самооборони.

Об 11:00 має розпочатись попереднє засідання в Печерському районному суді Києва, який має розглядати справу Луценка по суті. Судове засідання вирішено зробити закритим, оскільки нібито буде розглядатись один з томів кримінальної справи, який є таємним.

Луценка вивезли з лікарні швидкої допомоги близько 6.30 ранку в «автозаку».

Перед тим, о 4:30 ранку, до палати Луценка прийшли лікарі, аби оглянути його. Лікарі взяли аналіз крові.

Близько 5.30 до лікарні під’їхала машина спецпідрозділу міліції із номерами прикриття, пізніше до лікарні під’їхала ще одна машина «Беркуту», хлопці одягали бронежилети.

Міліціонери створили фальшивий коридор, щоб відволікти увагу фотографів.

Тим часом Луценка вивели з відділення і посадили в "автозак". При тому, повезли не у суд, а в Лук'янівский СІЗО, де пересадили в іншу машину і вже на ній доправили у суд.

Між ттим, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, здійснюючи провадження за зверненнями народних депутатів України та громадських організацій про порушення права колишнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на свободу та особисту недоторканність, звернулася до Печерського районного суду Києва з клопотанням про зміну підсудному запобіжного заходу на не пов'язаний з позбавленням волі.

Карпачова звернула увагу на те, що стан здоров'я Луценка, що знаходиться в Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, оцінюється як середнього ступеня тяжкості. Через голодування у підсудного загострилися хронічні захворювання, він майже щодня втрачає вагу.

Також омбудсман нагадала, що Європейський суд з прав людини неодноразово констатував порушення ст.2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод саме через те, що державні органи не приймали адекватні заходи про надання допомоги ув'язненим, в тому числі шляхом звільнення з-під варти тих, хто голодував. Так, у справі «Хороз проти Туреччини» від 31 березня 2009 року Європейський суд нагадав, що несвоєчасне звільнення з-під варти ув'язненого, який три місяці голодував, призвело до його смерті під час перебування у тюремній лікарні.

«Як відомо, тепер справа «Луценко проти Україна» знаходиться в Європейському суді з прав людини з наданням пріоритету у розгляді. Європейським судом справу передано на комунікацію уряду України, від якого очікують пояснень з обставинами затримання та арешту Юрія Луценка», - зазначила Карпачова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.