Агітки і життя. Іноземний флот в обмін на “дешевий газ”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 23.05.2011 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14085

Замдиректора департаменту нафти і газу Міненерго Костянтин Бородін повідомив, що у третьому кварталі поточного року Україна купуватиме російський газ не по $313 за 1000 куб. м, а по $350 і в четвертому не по $347, а по $400.

Причому це вже з урахуванням знижки в 100 дол. з боку "Газпрому", про яку домовилися Віктор Янукович і Дмітрій Мєдвєдєв у 2010 році.

За словами Бородіна, зростання цін пов'язане з несподіваним подорожчанням нафти через події на Близькому Сході, пише Сегодня.

"Це серйозно погіршило торговий баланс України, адже за підсумками I кварталу перевищення імпорту над експортом склало більше $1,55 млрд, хоча рік тому було навпаки - продали більше на $180,6 млн, в основному це через дорогий газу", - говорить економіст Віктор Лисицький.

Експерти запевняють, що переговори між "Нафтогазом" і "Газпромом" знову зупинилися, адже незважаючи на анонсований Кабміном приїзд до Києва глави "Газпрому" Алєксєя Міллера, він так і не з'явився в Україні.

"Швидше за все, робочій групі не вдалося домовитися про щось конкретне, тому і не приїхав. Поки Росію усе влаштовує, незважаючи на вимоги не лише Європи, але і України понизити ціну", - говорить незалежний експерт Валентин Землянський.

А міністр ПЕК тіньового Кабміну Олександр Гудима говорить, що відсутність прогресу на переговорах говорить про те, що Росія розраховує: нам нікуди буде діватися напередодні зими без газу, і своєю непоступливістю поступово дожимає Україну, схиляючи її до вступу в Митний союз.

Нагадаємо, зараз Кремль запустив черговий лохотрон про те, що в Митному союзі Москва обіцяє Україні газ по $200.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.