Кліматичний феномен Ла-Нінья сходить нанівець

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.05.2011 13:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14102

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) повідомляє, що кліматичний феномен Ла-Нінья, що став причиною злив у Австралії, Південній Америці та Південній Азії наприкінці 2010 і початку 2011 років, сходить нанівець.

"Феномен Ла-Нінья, що став причиною виняткової вологості в одних регіонах та посухи в інших, наблизився до кінця", - йдеться у доповіді ВМО, витяги з якої наводить агентство Франс Прес.

За даними організації, феномен, який знову з'явився в червні-липні 2010 року, прийшовши на зміну Ель-Ніньйо, не повинен відродитися у другому півріччі 2011 року.

"Найбільш вірогідними здаються відносно нормальні умови в другому півріччі", - вважають метеорологи.

Умови Ла-Нінья прийшли на зміну Ель-Ніньйо в червні-липні 2010 року. Охолодження океану супроводжувалося зниженням площі хмар і посиленням пасатів. Зниження тиску призвело до сильних дощів у Австралії, Індонезії та країнах Південно-східної Азії.

Крім того, на думку метеорологів, саме Ла-Нінья відповідальна за сильні дощі в південній і посуху в східній екваторіальній Африці, а також за посушливу ситуацію в центральних районах південно-західної Азії та у Південній Америці.

Явище Ла-Нінья характеризується аномальним охолоджуванням поверхні води в центральній та східній частині тропічної зони Тихого океану. Цей процес є зворотним щодо Ель-Ніньйо, яке пов'язане, навпаки, з потеплінням океану. І Ель-Ніньйо, і Ла-Нінья, які можуть триматися по дев'ять місяців, ведуть до зміни схеми циркуляції океанських і атмосферних течій, що в свою чергу впливає на погоду і клімат по всій земній кулі.

Нагадаємо, раніше метеорологи заявили, що минулий квітень в Європі був найспекотнішим за останні 111 років і найбільш посушливим, починаючи з 1953 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.