Українці, яких Сталін виселив із Польщі, вимагають визнати себе депортованими

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 24.05.2011 21:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14111

Українці, яких насильно виселили в 1944-46 роках з Холмщини, Підляшшя, Лемківщини та Надсяння вимагають визнати їх депортованим народом і компенсувати моральні та матеріальні збитки.

Про це йдеться у звернені Всеукраїнської громадської організації "Конгрес українців Холмщини та Підляшшя" до української та польської влади, а також керівництва Ради Європи.

"Ми вже десять років займаємося питанням надання нам правового статусу, відшкодування моральних і матеріальних збитків. На жаль, віз і нині там. Ми зверталися до уряду, парламенту. Але нас ніхто не чує. Всі глухі!", - обурюється Олександр Боровик, голова Конгресу українців Холмщини і Підляшшя.

За його словами, дотепер залишаються невирішеними питання щодо перепоховання жертв політичних репресій на території Польщі, спрощення перетину кордону для виселених українців.

Під час всеукраїнських зборів Конгресу в Рівному йшлося про створення власної політичної сили. Попередньо майбутню партію планують назвати "Конгрес депортованих українців".

"Переселення українців проводили відповідно до угоди Уряду УРСР та Польського комітету національного визволення. Насильно виселили з рідних місць майже півмільйона людей. Радянська пропаганда називала цю акцію добровільною. Однак, це була депортація українців з усіма притаманними таким заходам звірствами й насильством. Про яку добровільність йдеться, якщо вранці українські села оточували війська радянської Польщі й до вечора вивозили всіх під корінь" , - пояснив кандидат історичних наук Володимир Борщевич.

Людям обіцяли в УРСР компенсацію землі, але вони нічого так і не отримали.

"Їх загнали в колгоспи. Більше того, забрали привезену з дому худобу й реманент. Формально радянська влада відшкодувала переселенцям втрати. Проте це були несправедливі, копійчані виплати. Поза сумнівом, це була депортація, а люди мають отримати відповідний правовий статус і компенсації", - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.