Євросоюз не побачив прогресу України у ключових сферах

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.05.2011 11:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14130

У розпорядженні видання “Коммерсантъ-Украина” опинився звіт Європейської комісії про прогрес України у 2010 році, в якому йдеться про відсутність досягнень Києва в ключових сферах.

Цей документ, витриманий в критичному тоні, Брюссель планує оприлюднити сьогодні.

"В Україні знижується повага до демократичних стандартів та фундаментальних свобод, таким як свобода ЗМІ і зібрань", - йдеться в документі.

У звіті Єврокомісії окремо відзначаються проблеми зі свободою виборів: "Після добре проведених на початку року президентських виборів відбулися місцеві вибори в жовтні, жорстко розкритиковані міжнародними та місцевими спостерігачами".

Крім того, Брюссель "не побачив прогресу в проведенні конституційної реформи" і залишився розчарований судовою реформою. "Цей закон ... приніс певний прогрес в обмеженій кількості питань, але безліч його положень викликають жорстку критику, особливо щодо ризику контролю судової влади з боку виконавчої", - йдеться в документі.

У Єврокомісії зазначають, що після зміни влади в країні відбулися деякі позитивні зміни в економічній сфері. Втім, єврокомісар Штефан Фюле наголосив, що при оцінці прогресу будуть враховуватися невигідні для України показники. "Немає нічого важливішого за демократичні цінності. Ні економіка, ні що-небудь інше не буде переважати", - заявив він.

Як повідомлялося, Європейська комісія оприлюднила нову стратегію Європейської політики сусідства. У документі вперше згадана стаття Договору про Євросоюз, що допускає подачу східними сусідами заявки на членство в ЄС, хоча Брюссель наголошує, що це ще не означає перспективи членства.

Як пише Ъ-Украина, Євросоюз обіцяє виділити країнам-сусідам 7 млрд. євро, причому основна частина цієї суми дістанеться країнам, які продемонстрували прогрес у становленні демократії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.