Слова і справи. Імітація адмінреформи

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 27.05.2011 12:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14142

В Україні триває адміністративна реформа. Критики сумніваються в її ефективності й говорять про скорочення радше «мертвих душ», а не реальної армії чиновників.

Мета адміністративної реформи – скоротити кількість держслужбовців на 30 відсотків. Харківський експерт з питань держуправління Олег Конотопцев, однак, сумнівається, що влада скорочує зараз «живих» чиновників.

За досвідом попередніх років, каже Конотопцев, майже у кожному органі влади було до 30 відсотків посад, які існували лише на папері. «За результатами року накопичувався непоганий фонд заробітної платні. У результаті чого, можна було отримувати непогані премії - перш за все керівництву», - критикує Конотопцев.

Він впевнений, що кількість чиновників в Україні насправді не зменшується. На його думку, штатні одиниці просто «перекидають» з одного підрозділу в інший, наприклад, до нових управлінь. До таких нових структур належать і відділи, які, згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», мають обробляти інформаційні запити.

Фахівці звільняються самі – низька зарплата

Не вірить в ефективність адміністративної реформи й колишній керівник управління зовнішньоекономічних зв'язків Харківської облдержадміністрації Віктор Коваленко. Він каже, що гасла про перетворення, які лунають у Києві та Харкові, швидше схожі на рекламну кампанію.

«Адмінреформа проводиться з грудня. Спочатку казали, що будуть скорочення у квітні, потім до 1 червня, зараз мова йде вже про вересень. Можливо, ці скорочення знов відкладуть до вересня вже 2012 року?»

Коваленко звернув увагу й на ту обставину, що для скорочення чиновницького апарату нині нікого спеціально звільняти й не треба. За його словами, через низькі зарплати люди й самі йдуть. «У мене в управлінні було 27 людей, зараз звільнилися 20. Вони набрали нових менш досвідчених працівників», - твердить Коваленко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.