У парламенті очікують на «прокурорський демарш»

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 31.05.2011 09:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14162

Цього тижня парламентська більшість має намір ухвалити зміни до Податкового кодексу та низку урядових законопроектів.

Опозиція, натомість, наполягає на розгляді законопроектів, що стосуються судочинства, зокрема запровадження в Україні суду присяжних. Крім того, опозиціонери кличуть до Верховної Ради Генерального прокурора Віктора Пшонку.

За словами голови верховної ради Володимира Литвина, «на даний момент зареєстровано 39 проектів законів про внесення змін до Податкового кодексу».

На думку спікера, більшість цих поправок мають об’єднати в єдиний законопроект.

Також парламентська більшість має розглянути три президентські та 27 урядових законопроектів.

Опозиція вимагає суду присяжних

Фракції БЮТ-Батьківщина та НУНС наполягають на негайному розгляді законопроектів, що стосуються судочинства. Зокрема, вони наполягають на впровадженні в Україні суду присяжних.

Як зазначив голова фракції НУНС Микола Мартиненко, ці ініціативи пов’язані з кримінальними справами, порушеними проти опозиційних політиків.

«Це питання важливе для тисяч наших громадян (а деякі з них незаконно покарані), аби вони мали незалежну судову гілку влади. І ухвалення цих двох законопроектів набагато більше варте, ніж вся наша так звана судова реформа», – зазначив Микола Мартиненко.

Фракція БЮТ-Батьківщина наполягає на тому, аби заслухати сьогодні в парламенті Генерального прокурора Віктора Пшонку. Як заявив лідер фракції Іван Кириленко, рішення суду щодо арешту Юлії Тимошенко досі не скасовано, тож вона може бути затримана будь-якої хвилини.

БЮТівці запланували «дипломатичний маневр»

Між тим, депутати-бютівці Сергій Міщенко та Віктор Швець, які очолюють парламентські комітети, відповідно з питань правової політики та з питань судочинства, ініціюватимуть зустріч із послами європейських країн щодо стану правосуддя та ситуації з правоохоронними органами в Україні.

«Іншого виходу немає, як розповісти європейській спільноті про те, що відбувається справді в країні, – каже голова комітету Верховної Ради з питань правової політики Сергій Міщенко. – Які політичні репресії тут відбуваються, яким чином у нас діє слідство, яким чином формується правосуддя, а потім ухвалюються рішення в Печерському чи в іншому судах».

Опозиція та більшість на погоджувальній раді не порозумілися щодо звіту Генерального прокурора у Верховній Раді.

Володимир Литвин має намір узгодити це питання сьогодні вранці, проте не виключає з цього приводу демаршів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.