У Франції запустили в рейс перший автобус без водія

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 31.05.2011 12:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14167

У Франції випробували перший міський автобус, який їздить без водія: об’їжджати перепони у просторі та розрізняти предмети, які рухаються навколо, йому дозволяє лазерна система.

Експериментальний рейс запустили в Ла-Рошель. Автобус без шофера їздитиме вулицями міста до кінця липня в рамках європейського проекту Citymobil.

Апарат жовтого кольору з овальним дахом і прозорими стінами поки що долає відстань лише у 800 метрів на майже порожній дорозі і розрахований на п'ять пасажирів.

У користуванні автобус дуже простий. Пішохід, який бажає здійснити поїздку на електромобілі, натискає кнопку на одній з п'яти зупинок громадського транспорту, і через деякий час з'являється диво-автобус, йдучи "неспішною ходою" у 10 км/год. Саме з такою швидкістю проводяться випробування новинки для скорочення ризику аварії.

Автобус зупиняється на пішохідних переходах і забезпечений системою оповіщення. "Автобус здійснює тимчасову зупинку", - можуть почути пасажири.

Точна лазерна система дозволяє безпомилково визначати перепони на шляху. Так, якщо дитина вийшла на проїжджу частину, автобус завмирає. Більш того, апарат пропускає автомобілі, які виїжджають з парковок.

Такий вид транспорту легко може спровокувати невдоволення серед водіїв, прогнозують європейські журналісти. Однак мер міста запевнив, що мова про скорочення робочих місць поки не йде.

Нагадаємо, автомашину з штучним інтелектом, яка самостійно рухається по дорогах, нещодавно створила компанія Google. Сім подібних авто вже пройшли близько 1,5 тис. кілометрів без втручання людини.

В основі технології є спеціальна комп'ютерна програма, встановлена на традиційному автомобілі. Вона керує рухом машини, відстежує ситуацію на дорозі, включаючи пересування пішоходів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.