Верховна Рада у першому читанні прийняла Закон про скасування техогляду автомобілів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.05.2011 14:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14172

Сьогодні, 31 травня, Верховна Рада прийняла в першому читанні закон, який скасовує обов’язковий техогляд для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів.

За проект закону, внесеного Пезидентом Віктором Януковичем, проголосувало 253 депутати.

Законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів про усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень” передбачає, що транспортні засоби, які беруть участь у дорожньому русі і зареєстровані в підрозділах ДАІ, підлягають обов'язковому технічному контролю.

При цьому, згідно з документом, обов'язковому техконтролю не підлягають легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім автомобілів таксі і тих, які використовуються в комерційних цілях), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби незалежно від терміну експлуатації.

Водночас законом для інших категорій автомобілів передбачається на законодавчому рівні визначити таку періодичність проходження обов'язкового технічного контролю:

- для легкових автомобілів, що використовуються у комерційних цілях, вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них зі строком експлуатації понад два роки­ – кожні два роки;

- для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та автомобілів таксі незалежно від строку експлуатації – щорічно;

- для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації – двічі на рік.

Законопроект передбачає, що обов'язковий техконтроль транспортного засобу передбачає перевірку його технічного стану, а саме стан систем гальмового і рульового управління, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин та коліс, світлопропуску скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів в частині, яка безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Документом передбачається, що обов'язковий технічний контроль транспортних засобів буде здійснюватися суб'єктами, які мають у власності або користуванні необхідне для цього обладнання, а не ДАІ. Крім того, законопроект визначає періодичність проходження такого технічного контролю.

Водночас, законопроект встановлює адміністративну відповідальність за несвоєчасне проходження технічного контролю автомобілями, які підлягають обов'язковому проходженню цієї процедури - передбачені штрафи у розмірі 340-425 грн. Адмінвідповідальність також передбачається за видачу документа про технічний стан автомобіля без проведення відповідної перевірки - штраф 1700-2040 грн.

Законопроект також встановлює причини, через які співробітник ДАІ може зупинити автомобіль для перевірки: лише для складання протоколу про порушення правил дорожньо-транспортного руху або оформлення матеріалів ДТП.

Зміни до законодавства також передбачають скасування адміністративної відповідальності водіїв за непередачу для перевірки документів на право керування транспортними засобами: такі документи просто буде достатньо надати для перевірки.

Законопроектом також пропонується скасування вимоги щодо обов'язкової наявності у водія дорожнього (маршрутного) листа та нотаріально завіреної довіреності на керування транспортним засобом.

Крім того, пропонується скасування відповідальності за керування водіями автомобіля без талона на проходження техогляду, оскільки талон скасовується. У разі прийняття цього закону, водії повинні будуть мати лише три документи для керування транспортним засобом: водійське посвідчення, реєстраційний документ на машину і страховий поліс, зазначає Кореспондент.net.

В Україні зареєстровано 9,5 млн. транспортних засобів, з них понад 6 млн щорічно проходять техогляд.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.